Predstavljeno uvođenje elektroničkog potpisa u poslovanje Državne geodetske uprave

Elektronički potpis još je jedan korak u digitalizaciji poslovanja, a olakšava i štedi vrijeme i djelatnicima i krajnjim korisnicima.

2177
Državna geodetska uprava predstavila je danas, 27. veljače, u Odjelu za katastar nekretnina Velika Gorica Područnog ureda za katastar Zagreb uvođenje elektroničkog potpisa u svoje poslovanje u okviru Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Elektronički potpis još je jedan korak u digitalizaciji poslovanja, a olakšava i štedi vrijeme i djelatnicima i krajnjim korisnicima.

Ispred Državne geodetske uprave događaju su uz ravnatelja dr. sc. Damira Šanteka, dipl. ing. geod. prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar, načelnik Sektora za katastar nekretnina Antonio Šustić, načelnik Sektora za informacijsko komunikacijski i geoinformacijski sustav Zoran Vujić, pročelnik Područnog ureda za katastar Zagreb Josip Zubak i voditeljica odjela za katastar nekretnina Velika Gorica Jadranka Vilus sa svojim službenicima.

Digitalni potpis implementiran je u okviru Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Svi dokumenti pripremljeni temeljem zahtjeva stranaka u ZIS-u se digitalno potpisuju, a mogu se ispisati i na papiru (npr. različiti izvodi i potvrde iz službenih evidencija, upravna rješenje itd.), te takve ispisane dokumente nije potrebno dodatno ovjeravati potpisom službene osobe i pečatom nadležnog ureda.

Temeljem podataka sa vizualiziranog digitalnog potpisa stranka može samostalno preko OneStopShop sustava (OSS) na prikazanoj adresi preuzeti digitalno potpisani dokument i to u roku od najviše 24 sata od trenutka stvaranja dokumenta i njegovog potpisivanja elektroničkim potpisom zbog potrebnih repliciranja podataka iz produkcijskog sustava ZIS-a na produkcijski sustav OSS-a.

Nove funkcionalnosti ZIS sustava mogu za sada koristiti Područni ured za katastar Karlovac, Sisak i Zagreb, u kojima su izvršene sve potrebne predradnje za uspješno korištenje digitalnog potpisa. U planu je u kraćem vremenskom roku ove funkcionalnosti uspostaviti u ostalim Područnim uredima za katastar diljem Republike Hrvatske.

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. zahvalio se svima koji su svojim trudom omogućili ostvarenje još jednog od koraka koji Državnu geodetsku upravu vodi u smjeru elektroničkog poslovanja s ciljem da postane digitalni ured, „ured bez papira“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime