Predstavljeno uvođenje elektroničkog potpisa u poslovanje Državne geodetske uprave

Elektronički potpis još je jedan korak u digitalizaciji poslovanja, a olakšava i štedi vrijeme i djelatnicima i krajnjim korisnicima.

1424
Državna geodetska uprava predstavila je danas, 27. veljače, u Odjelu za katastar nekretnina Velika Gorica Područnog ureda za katastar Zagreb uvođenje elektroničkog potpisa u svoje poslovanje u okviru Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Elektronički potpis još je jedan korak u digitalizaciji poslovanja, a olakšava i štedi vrijeme i djelatnicima i krajnjim korisnicima.

Ispred Državne geodetske uprave događaju su uz ravnatelja dr. sc. Damira Šanteka, dipl. ing. geod. prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar, načelnik Sektora za katastar nekretnina Antonio Šustić, načelnik Sektora za informacijsko komunikacijski i geoinformacijski sustav Zoran Vujić, pročelnik Područnog ureda za katastar Zagreb Josip Zubak i voditeljica odjela za katastar nekretnina Velika Gorica Jadranka Vilus sa svojim službenicima.

Digitalni potpis implementiran je u okviru Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Svi dokumenti pripremljeni temeljem zahtjeva stranaka u ZIS-u se digitalno potpisuju, a mogu se ispisati i na papiru (npr. različiti izvodi i potvrde iz službenih evidencija, upravna rješenje itd.), te takve ispisane dokumente nije potrebno dodatno ovjeravati potpisom službene osobe i pečatom nadležnog ureda.

VEZANE VIJESTI
Bolji uvjeti za djelatnike i korisnike Katastra u Sisku

Temeljem podataka sa vizualiziranog digitalnog potpisa stranka može samostalno preko OneStopShop sustava (OSS) na prikazanoj adresi preuzeti digitalno potpisani dokument i to u roku od najviše 24 sata od trenutka stvaranja dokumenta i njegovog potpisivanja elektroničkim potpisom zbog potrebnih repliciranja podataka iz produkcijskog sustava ZIS-a na produkcijski sustav OSS-a.

Nove funkcionalnosti ZIS sustava mogu za sada koristiti Područni ured za katastar Karlovac, Sisak i Zagreb, u kojima su izvršene sve potrebne predradnje za uspješno korištenje digitalnog potpisa. U planu je u kraćem vremenskom roku ove funkcionalnosti uspostaviti u ostalim Područnim uredima za katastar diljem Republike Hrvatske.

VEZANE VIJESTI
Portal Katastar.hr pušten u rad

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. zahvalio se svima koji su svojim trudom omogućili ostvarenje još jednog od koraka koji Državnu geodetsku upravu vodi u smjeru elektroničkog poslovanja s ciljem da postane digitalni ured, „ured bez papira“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here