PREGOVORI PROPALI – SINDIKATI Na dispoziciji smo i preko vikenda

279

Ni nakon sinoćnjih trosatnih pregovora premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju nije došlo do dogovora, pa se štrajk koji traje već 35 dana, nastavlja. 

Kraći zimski praznici, nema uskrsnih, nastava do 26. lipnja, više o nadoknadi nastave izvijestili smo ovdje.

Po izlasku iz Vlade ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da će se razgovori nastaviti.

“Nastavljaju se konzultacije sa sindikatima”, rekla je Divjak koja je, za razliku od pregovora u utorak, ovoga puta nazočila sastanku.

U izjavi novinarima dodala je kako je zagovarala brzo rješenje koje će “već u ponedjeljak zaustaviti štrajk”.

“Svi imaju razumijevanje za to da stvarno treba djelovati brzo, a ovaj razgovor će se još nastaviti”, dodala je.

Da se štrajk u školama nastavlja u ponedjeljak, potvrdila je i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. 

VEZANE VIJESTI
Divjak: Predložila sam sindikatima održavanje nastave za osmaše i maturante, odbili su!

Zaposleni u obrazovanju na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

“Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda – što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindikatima”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec

“Tada mi možemo, u jednom slučaju, odmah prekinuti štrajk”, rekao je.

Na novinarsko pitanje rekao je i da se o zabrani štrajka nije razgovaralo.

Frka Petešić: Djeca su taoci javne službe!

Predstojnik Ureda premijera Zvonimira Frka Petešić izjavio je nakon trosatnog sastanka premijera Andreja Plenkovića sa sindikatima zaposlenih u obrazovanju, da nema pomaka u pozicijama te da se razgovori nastavljaju, ali nije precizirao kada. Frka je u više navrata kazao da sindikati ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova što je, rekao je, otegotna okolnost za razgovore. Postavlja se “100 postotni zahtjev oko koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao Temeljni kolektivni ugovor za podizanje plaća za 6,2 posto u ostalim javnim službama”. “De facto, ne samo da su djeca koja ne idu u školu taoci, nego su taoci i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila”, ustvrdio je.

VEZANE VIJESTI
ŠTRAJK PROSVJETARA SE NASTAVLJA U srijedu štrajka cijela Hrvatska!

Grabar-Kitarović: Današnje stanje posljedica je štetne politike Milanovićeve Vlade

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je sinoć kako poštuje dostojanstvo i rad nastavnika, da je pravo na štrajk ustavno pravo, ali i da je ustavno pravo djece na obrazovanje, a današnje stanje u obrazovnom sustavu smatra posljedicom štetne politike Vlade Zorana Milanovića.

Zbog prosvjetara raskol koalicije HDZ-a i HNS-a?

Prosvjed učitelja, odnosno nezadovoljavajuća ponuda Vlade, zaoštrila je i odnose u vladajućoj koaliciji HDZ-a i HNS-a, piše Večernji list.

Javna prepirka Ivana Anušića (HDZ), šefa stožera Kolinde Grabar-Kitarović, i šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka da naslutiti da su odnosi koalicijskih partnera poljuljani.

VEZANE VIJESTI
PROSVJED PROSVJETARA Provjerite koje županije sutra štrajkaju!

Naime, najprije je Anušić istupio i svalio krivicu oko štrajka na ministricu Divjak i HNS, aludirajući da su namjerno izazvali štrajk kako bi sebi podigli rejting, nakon čega je Vrdoljak žustro uzvratio kako u Anušićevu stožeru vlada strah od gubitka izbora pa da zato “jeftinim politikanstvom” želi povećati šanse u “ionako apsurdnoj kampanji koju vodi”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here