Poboljšanje prehrane žena prije i tijekom trudnoće presudno je za smanjenje rizika od zaostajanja djece u rastu u zemljama u razvoju, rekli su znanstvenici nakon što je nova studija pokazala da zaostajanje u rastu često počne još u majčinoj utrobi.

Definirano kao nizak rast za dob, zaostajanje pogađa jedno od troje djece u zemljama u razvoju i ima teške, nepovratne posljedice za fizičko zdravlje i kognitivne funkcije.

Analiza podataka iz 137 zemalja, koju su proveli znanstvenici s Harvarda, pokazala je da je glavni uzrok zaostajanja ograničenje rasta festusa (FGR) u majčinoj utrobi što rezultira abnormalno malim novorođenčetom.

Gotovo četvrtina od ukupno 44,1 milijuna razmotrenih slučajeva među dvogodišnjacima 2010. može se pripisati FGR-u, pokazala je studija objavljena ovog mjeseca.

Znanstvenici su rekli da je to otkriće pozvalo na “promjenu paradigme”, odnosno da se intervencije koje su bile usmjerene samo na djecu prebace i na majke i buduće majke.

“To naglašava važnost razvitka sveobuhvatnog programa intervencije kako bi se uključile majke i njihove obitelji u svrhu osiguravanja zdravog rasta djece u budućnosti”, rekla je suautorica studije Kathryn Andrews za Reuters.

Veći naglasak treba staviti na prehranu majki, odnosno na to da imaju dovoljno za jesti i da se njihova prehrana poboljša pomoću hranjivih dodataka, kazala je Andrews.

Izvor: Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime