Premijer zahvalio zdravstvenim djelatnicima Sisačko-moslavačke županije

Na kraju obilaska potresom pogođenog područja Plenković je razgledao prigodnu izložbu fotografija o obnovi bolnice od potresa

258

Svoje sudjelovanje na obilježavanju godišnjice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković završio je u središtu županije.

Posjetio je Opću bolnicu “dr. Ivo Pedišić” u Sisku, razgledao Izložbu “Budućnost nakon potresa” u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice te zahvalio osoblju bolnice koje naporno radi kroz cijelu godinu.

Na sjednici Stožera civilne zaštite župan Sisačko-moslavačke županije potpisao je ugovore za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, kao i za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku te sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku. Nakon obilaska potresom pogođenog područja, Celjak je izrazio sućut obiteljima nastradalih:

“Dopustite mi da izrazim sućut obiteljima naših sugrađana koji su izgubili živote prije godinu dana u potresu i obiteljima volontera koji su, nažalost, izgubili živote pomažući drugima. Dopustite i da zahvalim svim našim sugrađanima koji su odmah nakon potresa pritekli u pomoć svojim susjedima, a nisu pitali kakvo je stanje njihove imovine. Hvala svim volonterima, svim službama koje su djelovale i još uvijek djeluju na našem području.”

Uz obilazak potresom pogođenih Petrinje i Siska, razmotreno je i što je učinjeno u proteklom razdoblju:

“Nakon potresa imali smo oštećena 22 objekta škole. Unatoč tome, osigurali smo funkcioniranje škola u ovim uvjetima: da učenici s područja Petrinje pohađaju nastavu na području Petrinje, učenici s područja Gline na području Gline i učenici s područja Siska da pohađaju nastavu na području Siska. To nam je bilo osobito važno, jer smo na taj način učenike i njihove obitelji zadržali na potresom pogođenom području. Isto tako, osigurali smo funkcioniranje zdravstvenog sustava. Gotovo da ne prođe tjedan, a da ne vraćamo ili ambulante u okviru domova zdravlja ili službe i odjele u okviru Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić”, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo u čvrste,tople i sigurne objekte. Preostala nam je Glina. Ambulante Doma zdravlja Petrinja ispostava Glina vratit ćemo u čvrst, siguran i topao objekt do ožujka iduće godine.

Što se tiče privremenog smještaja, iskoristio bih ovu prigodu i pozvao sve naše sugrađane koji smatraju da nisu u dovoljno kvalitetnim uvjetima za zimu da se jave lokalnim stožerima i dođu u Topusko. U Topuskom ih čeka siguran, čvrst, topao objekt, obrok i topao krevet.”

Ravnatelj Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić” Tomislav Dujmenović rekao je kakvo je trenutno stanje u bolnici:

“Organizirali smo izložbu gdje smo pokazali sve što činimo da ova bolnica bude bolja. Nakon potresa započela je s radom nova zgrada Središnjeg paviljona, koja je iz potresa izašla neoštećena. Ona radi punim kapacitetom. Sredstvima donacije obnovili smo zgradu kirurgije i ona radi punim kapacitetom. Obnovili smo zgradu Odjela oftalmologije. U tijeku su obrtnički radovi na Odjelu dermatologije na lokaciji Jodnog, a dobili smo i dvije montažne zgrade u Mošćenici. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za četiri velike zgrade. Čekamo rušenje zgrade Uprave, izgradnju kuhinje i nastavljamo se dalje boriti.”

Na prigodnoj izložbi fotografija prikazana je obnova bolnice od prvog potresa do danas.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime