Premijera filma “Oni su Hrvatska” održana u Petrinji

617

Spletom okolnosti igrani film o Domovinskom ratu „Oni su Hrvatska“, koji je snimljen na zadarskom području u produkciji Vrsi filma u suradnji s Udrugom „Žene u Domovinskom ratu“ – Zadar, svoju je pretpremijeru imao u Petrinji u sklopu Dana sjećanja. Film je snimljen prema priči “Zaboravljene bitke” brigadira HV Ivice Matešića Jeremije u kojoj opisuje događaj iz veljače 1993. godine kada je u jednom danu u zadarskom zaleđu poginulo 26 hrvatskih branitelja. U filmu glume djeca i unuci hrvatskih branitelja, njih preko 40, hrvatski branitelji i članice Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar. Koštao je nevjerojatno mizernih 4.000 kn. Kako je došlo do ove realizacije u sklopu Dana sjećanja pojasnio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović:

Dumbović je, kao i većina u dvorani Hrvatskog doma, vrlo emotivno doživio film:

Nakon projekcije filma, puna dojmova bila je i predsjednica Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ – Zadar Ivana Haberle. Opisala je događaj o kojem govori film:

Redatelj Ivica Božić je rekao kako su snimali od Uskrsa i to vikendima. Zadovoljan je reakcijama na film koji je pohvalio i gospodin Vrdoljak:

Zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje Viktorija Kaleb rekla je kako je ovo najbolji film kojeg je pogledala o Domovinskom ratu u smislu poruke koju šalje:

Nakon projekcije, uslijedilo je ugodno druženje na kojemu su razmijenjeni dojmovi i reakcije na film „Oni su Hrvatska“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here