PRIČE ZA LAKU NOĆ: LJEPOTICA I ZVIJER

9122

 

Davno prije, u predivnom dvorcu živio je jedan zločesti mladi princ. Imao je sve što je mogao poželjeti, ali nikada sa ničim nije bio sretan. Jedne noći, dok je sijevala oluja, stara prosjakinja pokuca princu na vrata i upita ga bi li je pustio u svoj dvorac. U znak zahvalnosti ponudila mu je lijepu crvenu ružu. No, princu je njezin izgled bio odbojan pa je naredio straži da je izbace. Tada ga je starica upozorila:

“Ljepota nije u vanjskom izgledu, ona leži u unutrašnjosti, u srcu!”

Nakon toga, pretvorila se u lijepu čarobnicu i bacila je kletvu na cijeli dvorac i sve one koji žive u njemu, a mladog princa je pretvorila u ružnu rogatu zvijer! Prije nego što je otišla, princu je rekla sljedeće:

“Ako naučiš voljeti i budeš voljen, bit ćeš spašen od ovog prokletstva. Ova ruža koju ću ti pokloniti, cvjetat će do tvog dvadeset i prvog rođendana. Kada otpadne njezina zadnja latica, ili ćeš ostati zvijer zauvijek ili ćeš se osloboditi prokletstva. Sve je na tebi!”

U selu pokraj dvorca živjela je djevojka imenom Ljepotica. Ljepotica je bila kći poznatog seoskog izumitelja i bila je poznata u selu zbog svoje iznimne ljepote i dobrote. Sve djevojke u selu bile su zaljubljene u najboljeg lovca Gastona, ali Ljepotica ga nije primjećivala. Ipak, on je svima govorio kako će ona jednoga dana biti sretnica s kojom će se vjenčati jer on zaslužuje samo najbolje. Gaston je uvijek bio u društvu Lefoua, svog vjernog pomoćnika koji je trčkarao pored njega.

Jednog dana, Gaston je susreo Ljepoticu u selu i počeo je zadirkivati. Uzeo joj je knjigu koju je čitala kako bi vidio što tako zanimljivo čita. Bio je iznenađen kada je vidio da knjiga nema niti jednu sliku, ali Ljepotica mu je objasnila da neke stvari moraju ostati otvorene za maštu. Uzela je natrag knjigu iz njegovih ruku i rekla kako mora krenuti kući jer treba pomoći ocu oko novog izuma. Gaston se na to samo podrugljivo nasmijao i rekao kako je njezinom ocu pomoć itekako potrebna jer je lud. Ljepotica se na to naljutila i brzo otišla kući.

Kada je stigla kući, ugledala je oca kako pokušava popraviti svoj izum za sječu drva. Otac Maurice je bio ljut sam na sebe jer ga nije mogao popraviti, a sljedećeg dana održavao se sajam na kojem se trebao natjecati. Ljepotica ga je tješila da će sigurno uspjeti popraviti stroj i osvojiti nagradu, a čim je ona to izgovorila, stroj je proradio!

Sljedećeg jutra, Maurice je stavio stroj na zaprežna kola i uputio se na sajam sa svojim konjem Filipom. No, uskoro se počela spuštati magla i ništa se nije vidjelo. Iako je Filip odabrao jedan put, Maurice se odlučio za drugi i uskoro su otišli u duboku šumu u kojoj se čulo samo zavijanje vukova. Filip se prepao i prevrnuo kola, te su obojica pala na pod. Kada se Maurice podigao, Filip je već odjurio. Vukovi su mu bili sve bliže, a on nije imao kuda pobjeći. Trčao je sve brže i brže i kada se činilo da mu nema spasa, pred njim se pojavila ograda. Maurice ju je protresao, ona se otvorila, te se spasio u zadnji čas. Kada je zatvorio vrata ograde uputio se dalje i ugledao sumorni i zapušteni dvorac. Otvorio je polako ulazna vrata…

“Ima li ovdje koga? Trebam prenoćište jer sam se izgubio!”

Tada su mu se počeli obraćati svijećnjak Svjetiljko i sat Zupčanko. Maurice je bio u šoku jer su u ovom dvorcu predmeti znali pričati. Odveli su ga u sobu, gdje se Maurice ugodno smjestio u fotelju pored kamina u kojem je vatra lagano pucketala. Tada se iza njega odjednom pojavila velika i ljutita Zvijer. Svjetiljko je pokušao objasniti svome gospodaru da se Maurice izgubio, ali Zvijer je bila ljuta jer je mislila da je Maurice došao samo kako bi vidio njega, te da se uvjeri da u tom dvorcu uistinu živi Zvijer. Zvijer je zatim odlučila zatvoriti Mauricea u tamnicu.

Za to vrijeme, Filip se sam vratio u selo, što je jako prestrašilo Ljepoticu. Prestravljena od straha, rekla je Filipu da je mora odvesti do oca. Filip ju je poslušao i uskoro su se našli ispred mračnog dvorca. Ljepotica se približila dvorcu i uskoro ugledala svoga oca u tamnici. Upitala ga je tko mu je to učinio, a tada se pored nje pojavila strašna Zvijer. Iako se bojala, Ljepotica je bila hrabra u želji da oslobodi svog oca. Kada je vidjela da ga Zvijer ne želi osloboditi, odlučila joj je ponuditi sebe u zamjenu za oca. Zvijer se u početku dvoumila, ali na kraju je pristala, uz uvjet da ona ostane u dvorcu do kraja svog života. Maurice je trčeći stigao do seoske krčme u kojoj se zabavljao Gaston sa svojim prijateljima. Zamolio ih je za pomoć govoreći im da je njegovu kći otela strašna Zvijer, ali oni ga nisu slušali. Smijali su mu se jer su mislili da je lud i da izmišlja. Maurice je tada tužan otišao kući.

Zvijer je otpratila Ljepoticu do sobe rekavši joj da može svuda slobodno ići, osim u Zapadno krilo dvorca. Dok je plakala u sobi, odjednom je začula glasove. Bile su to stvari koje su govorile i koje su je pozivale na večeru s njihovim gospodarom. Svjetiljko ju je upoznao sa Zupčankom, gospođom Čajnić i njezinim sinom, napuklom šalicom Krhkom, te gospođom Peruškom, koja je bila glavna za brisanje prašine. Ljepotica je odbila poziv na večeru pravdajući se da nije gladna. Predmeti su upozorili Zvijer da se mora lijepo ponašati prema Ljepotici jer bi ona mogla biti ta koja će skinuti njihovo prokletstvo. Zvijer je odlučila pokušati, ali tek kad ona pristane na večeru s njim. Te noći Ljepotica je bila gladna pa se uputila pronaći hranu i usput istražiti dvorac. Iako joj je Zvijer zabranila, ušla je i u Zapadno krilo, a tamo je u sobi ugledala blistavu crvenu ružu koja se sjajila ispod staklenog zvona. Pokušala ju je dodirnuti, ali tada se pojavila ljutita Zvijer derući se na nju jer je ulazila u Zapadno krilo, unatoč zabrani. Ljepoticu je to sve jako preplašilo, te je uz vrisak napustila sobu.

Iako je obećala Zvijeri, obećanje ipak nije mogla ispuniti. Istrčala je iz dvorca gdje ju je čekao konj Filip i mračnom šumom krenuli su prema selu. No, putem su ih napali vukovi i kada se činilo da im nema spasa, pojavila se Zvijer. Borila se s vukovima, te na kraju pobijedila i spasila Ljepoticu i Filipa. Zvijer je na kraju borbe bila iznemogla i puna rana, a uz pomoć Ljepotice i Filipa uspjeli su stići do dvorca. Ljepotica mu je zahvalila što joj je spasio život, te mu odlučila previti rane, što je Zvijer ostavilo bez teksta.

Sljedećeg dana njih dvoje su večerali u sobi za bankete. Zvijer se gotovo u potpunosti oporavila od rana, te je odjenula najljepše odijelo. Ljepoticu je gospođa Ormar također lijepo uredila. Za vrijeme večere, smiješili su se jedan drugome, a Zvijer se trudila da ne mljacka i ne srče. Nakon večere, Ljepotica je pozvala Zvijer na ples u dvoranu za bal. Iznenadila se kako Zvijer lijepo pleše valcer. Zvijer je razmišljala o tome kako je konačno pronašla nekoga koga bi mogla voljeti. Kasnije te večeri, Zvijer je upitala Ljepoticu je li sretna s njime. Ona mu je odgovorila da je jako zabrinuta za svoga oca i da bi barem na trenutka htjela vidjeti kako je on. Zvijer joj je na to ponudila ogledalo u kojem je Ljepotica vidjela kako je njezin otac promrzao i bolestan traži u šumi. Djevojka je bila užasnuta onim što je vidjela, te je zaključila da ga mora što prije spasiti. Zvijer joj je rekla da može ići i da ponese ogledalo koje će ga uvijek sjećati na njega.

Još te iste večeri stigla je kući, a kada je ugledala oca u krevetu njezinoj sreći nije bilo kraja. Ispričala mu je kako se strašna Zvijer promijenila, kako je dobar i kako ju je slobodno pustio da ode kući. Tada se ispred vrata pojavio Gaston s upraviteljem ludnice, koji su došli po Mauricea jer je govorio da Zvijer postoji. Djevojka im je pokazala ogledalo u kojem se ukazala Zvijer, te su se uvjerili da ona uistinu postoji. No, sada su željeli uloviti Zvijer koja je za njih predstavljala opasnost. Ljepotica ih je pokušavala uvjeriti da Zvijer nije opasna i da je jedino čudovište ovdje Gaston, no nitko je nije slušao. Gaston je zatvorio Mauricea i Ljepoticu u podrum i sa seljanima se uputio prema dvorcu u veliku borbu. Ogledalo im je pokazivalo put.

Uskoro se u dvorcu odvijala prava drama. U borbi su sudjelovali seljani i predmeti iz dvorca – tanjuri, vilice, noževi, šalice, čajnici i drugi. Gaston je kukavički htio izbjeći borbu pa je otišao u Zapadno krilo dvorca, gdje je zatekao Zvijer kako tuguje za Ljepoticom. Prišao mu je s leđa, te ga pogodio strijelom. Zvijer je riknula i klonula, te više nije imala snage za borbu. Napukla šalica za čaj, Krhko, oslobodio je Ljepoticu i Mauricea uz pomoć stroja za sječu drva kojim je razvalio vrata podruma. Ona se žurno uputila na Filipovim leđima prema dvorcu. Kada je stigla do dvorca, Gaston se upravo spremao zadati posljednji udarac Zvijeri, kada je Zvijer ugledala Ljepoticu i shvatila da još uvijek ima razloga za život. Uspio je pobijediti Gastona, ali odlučio je poštedjeti njegov život uz uvjet da više nikada ne dolazi u dvorac. Nakon toga, Ljepotica i Zvijer su se čvrsto zagrlili. No, kada ih je Gaston ugledao zajedno, odlučio je kukavički zabiti nož u Zvijerina leđa. Zvijer se okrenula prema Gastonu, a izraz njezina lica uplašio je zločestog lovca. Učinio je korak unazad, te pao s krova u ponor. Nakon jezivog krika čulo se samo tiho rominjanje kiše.

Zvijer i Ljepotica ležali su jedno drugome u naručju. Zvijer je bila ranjena, ali sretna jer se Ljepotica vratila. Ljepotica mu je rekla da ga voli, a kada ga je poljubila, njegovo tijelo je počelo svijetliti i vinulo se u zrak. Zvijer je počela mijenjati svoj izgled. Za samo tren, Zvijer se pretvorila u predivnog princa plavih očiju, koje je Ljepotica odmah prepoznala jer je u njima vidjela Zvijer. Princ joj je ispričao sve o prokletstvu koje ga je snašlo, a nakon toga su se bacili jedno drugome u zagrljaj. I ostali dvorani postali su ponovo ljudi. Tako je Svjetiljko bio otmjeni sluga, Zupčanko je bio glavni sluga, a gospođa Čajnić je bila glavna kuharica. Svi su bili presretni i zagrlili su svoga gospodara. Tu je bio i maleni nestašni dječak, odnosno Krhko, koji se igrao sa psom.

Nedugo nakon toga, Ljepotica i princ su se vjenčali u dvorcu u prisustvu njezinog oca Mauricea i svih njihovih prijatelja. Dvorac je od toga dana sjajio posebnim sjajem. Zidovi su ponovo bili bijele boje, a i vrt je procvjetao. Ljepotica i njezin princ živjeli su sretno do kraja života. Zbog njihove velike ljubavi, više nitko nikada nije mogao baciti kletvu na njih.

PREKOsavjetnica.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime