Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i kod Spomenika poginulim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku obilježena je 27. obljetnica formiranja 120. brigade “Ban Toma Bakač”.

Uz članove obitelji poginulih i umrlih pripadnika 120. brigade te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, vijence su kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac položila i svijeće zapalila izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, predstavnici policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i izaslanstvo ove brigade odajući tako počast svim njenim poginulim i umrlim pripadnicima. Ratni zapovjednik ove postrojbe, brigadni general Vlado Hodalj istaknuo je kako je brigada formirana 1. rujna, već sljedeći dan zauzeli su borbene položaje, a ratni put i povijest 120. brigade udruga koja nosi njen naziv godinama nastoji sačuvati od zaborava.

„Mi smo objavili video zapis, objavili smo monografiju. Svake godine obilježavamo ovaj dan na odgovarajući način, prema tome, građani Siska to dobro znaju. Više od 2500 branitelja je bilo u ovoj brigadi, oni i članovi njihovih obitelji dovoljno znaju. No moram imati kritičku primjedbu. Čuo sam da u nekim osnovnim i srednjim školama predavanja o Domovinskom ratu drže neki predavači, ne znam tko ih određuje, koji u svojim predavanjima prilično neuvjerljivo, čak i podcjenjivanjem, spominju ili čak ne spominju 120. brigadu. To je stvar obrazovnog sustava i mi se tu nećemo miješati, iako mislim da bi se braniteljske udruge upravo u takve stvari upravo trebali miješati. Ja osobno i moji pripadnici osjećamo ponos što smo izvršili tu ratnu zadaću, što smo na taj način dali doprinos obrani Siska i Hrvatske. Mi smo između ostaloga, ne samo branili Hrvatsku, naši su pripadnici bili u Tomislavgradu, Bosanskoj Posavini, Petrinji, naši su pripadnici pokušali deblokirati Hrvatsku Kostajnicu, dakle, mi smo osim obrane Siska i šire područje prema zadaćama branili i mislim da 27 godina možemo biti ponosni na sve što smo napravili“, rekao je Hodalj.

U ime Sisačko-moslavačke županije na obilježavanju je nazočila predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić koja je istaknula kako su sve brigade koje su bile na ovom dijelu ratišta, uključujući i 120-tu, dale nemjerljiv doprinos za obranu Siska, županije pa i čitave Hrvatske.

„Svakako da je ova njihova 27. obljetnica još jedan događaj kada se oni koji su ostali i preživjeli, a starimo i svake godine je sve manje ljudi, sjećaju tih slavnih ratnih dana Hrvatske vojske koja je isto i u obrani Siska i cijele lijepe naše na našem području učinila vrlo mnogo. 23 pripadnika ove brigade je poginulo, 100-tinjak ih je ranjeno i ostavilo je svoj najbolji dio života. Zato upravo mi danas ovdje i nakon 27 godina i u budućnosti moramo obilježavati ovakve dane, moramo se prisjećati svih, ne samo pripadnika 120. brigade, hrvatskih vitezova koji su dali život za domovinu“, kazala je Roksandić.

Dodajmo kako je zajedničku molitvu kod križa kao i misu zadušnicu u crkvi Svete Marije u Sisku predvodio vlč. Ivan Grbešić, župnik sisačke župe Pohoda Blažene Djevice Marije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here