Prije 28 godina oslobođena je Bujavica – prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu

54
Izvor: SMŽ

Građani, branitelji, obitelji poginulih i državni službenici okupili su se jučer u Bujavici kako bi obilježili 28. godinu od oslobođenja Bujavice, inače prvog oslobođenog mjesta u Domovinskom ratu.

Izvor: SMŽ

U sklopu programa “Nitko prije nas” okupljeni su u koloni rutom Kutina-Banova Jaruga-Jamarice-Janja Lipa došli do Bujavice gdje su položili vijence i zapalili svijeće kod spomen ploče u čast hrvatskim braniteljima. Svijeće su zapalili i kod spomen obilježja u Janja Lipi.

Izvor: SMŽ

Sjećanju na prvo oslobođeno selo u Domovinskom ratu nazočili su i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je tom prilikom istaknuo:

Izvor: SMŽ

“Ja sam prvi puta ovdje na ovom mjestu i ovo je svakako prvo mjesto oslobođeno u Domovinskom ratu na području Sisačko-moslavčke županije. Ovdje, kao što vidite na ovoj ploči piše da je to prvo oslobođeno mjesto i ja sam kao takav se došao ovdje pokloniti braniteljima koji su oslobodili ovo mjesto, ali i onima koji su poginuli u oslobađanju zapadne Slavonije.

Izvor: SMŽ

Ovdje na ovom mjestu koje je oslobođeno, nitko nije poginuo u ovoj akciji, ali kasnije na području zapadne Slavonije preko 300 hrvatskih branitelja, pripadnika policije, hrvatske vojske je dalo svoje živote. Vjerujem da će ova tabla vrlo brzo doživjeti promjenu i da će se tu napraviti upravo jedan spomen u čast hrabrim hrvatskim braniteljima koji su oslobodili Bujavicu”.

Izvor: SMŽ

Za oslobođenje Bujavice zaslužni su pripadnici 56. bojne iz Kutine, pričuvne snage policije i 2. bojna 105. brigade zbora narodne garde iz Čazme koji su u jutarnjim satima 14. listopada 1991. započeli oslobodilačku akciju. Trajala je nekoliko sati, nakon čega su se Srbi povukli u Lovsku, a u Bujavicu su prvi ušli pripadnici 1. satnije 56. kutinske bojne. U borbi nije bilo poginulih. Za ovaj uspjeh i promjenu stanja na novljanskoj bojišnici pokazalo se važnim postavljanje pukovnika Rudija Stipčića za zapovjednika Operativne grupe Posavina.

Zdenko Vugrinović, zapovjednik akcije i I. satnije 56. Bojne istaknuo je kako je pobjeda u prvoj napadnoj akciji i oslobođenje Bujavice bila važna za moral branitelja, ali i građana Kutine koji su na sve moguće načine bili uz svoje sugrađane koji su se borili na bojištu.
Željko Soldo, predsjednik Skupštine SMŽ čestitao je i zahvalio pripadnicima 56. bojne. „Nitko prije vas! Vi ste ostvarili prvu pobjedu i svima pokazali da možemo. Ovo je povijesni datum i povijesno mjestu gdje su najbolji hrvatski sinovi krenuli u oslobađanje Domovine!“, zaključio je Soldo.

VEZANE VIJESTI
SMŽ želi prva u RH koristiti ozon za sveobuhvatnu dezinfekciju

Izvor: SMŽ/ Grad Kutina službene stranice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here