Prije 65 godina osnovana je Torcida, navijačka skupina Hajduka. Torcida je inače najstarija navijačka skupina u Europi.

Slogan navijača je “Hajduk živi vječno”, kojim se svjedoči o dugoj i neprekinutoj tradiciji imena koje opstoji bez promjene od osnivanja do danas .Članovi Torcide kao i ostali najvatreniji navijači kluba okupljaju se na poljudskom sjeveru odakle gromoglasnim navijanjem bodre svoj klub.
Torcida uvijek vjerno prati momčad Hajduka na svim gostovanjima, kako onim europskim, tako i onim izvaneuropskim te je već legendarna priča kako Hajduk nigdje nije gostovao bez barem male podrške svojih navijača.Osim u Hrvatskoj, navijača Hajduka ima u ostalim državama bivše Jugoslavije, ali i u onim zemljama gdje živi mnogo iseljenika iz Hrvatske (većinom iz Dalmacije), kao u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Čileu, Argentini, ali i u Njemačkoj i drugdje.Jedan od simbola Torcide je lik navijača zamaskiran sunčanim naočalama i crveno-plavom maramom sa slovom “h” preko usta. Crtež se često naziva “Žan”, jer je lik nadahnut Žanom Ojdanićem, bivšim predsjednikom Torcide.

Nakon 90-e i srpske agresije na Hrvatsku mnogo pripadnika Torcide priključuje se obrani svoje domovine te ide na prve crte bojišta. A nakon što je Hrvatska postala samostalna Torcida ne želi izazivati nikakve incidente koji bi mogli naškoditi Hajduku te u tom razdoblju “bijeli” postižu ponajbolje uspjehe u povijesti – osvajaju većinu trofeja u Hrvatskoj a u Europi dolazi među osam najboljih klubova što je do danas najbolji uspjeh nekog našeg kluba od osamostaljenja te uspostave Hrvatske lige.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime