Prijevoz osiguran, mještani nezadovoljni!

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Pokupsko donesena Odluka o mikroprijevozu i izglasana II. izmjena proračuna

807

Na Dnevnom redu 12. sjednice Općinskoga vijeća Općine Pokupsko našlo se čak 38 točaka, među kojima je ona o mikroprijevozu izazvala najburniju raspravu. Također je privukla i brojne mještane iz sela na koja se ova točka odnosi i koji su bili iznimno zainteresirani za razvoj situacije. Naime, stanovnici dva naselja na području općine ostali su bez javnog prijevoza u smjeru Velike Gorice i Zagreba, podsjetila je članica Savjeta načelnika Gordana Markuz: “Kao što svi znamo, na području naselja Lijevi Štefanki i Lukinić Brdo 1. listopada je prestao prometovati prijevoznik koji je do tada pružao uslugu javnog prijevoza. Javila se potreba da se za ta dva naselja na neki način osigura javni prijevoz. Općina kao institucija mora se voditi zakonskim propisima kako bi omogućila obavljanje valjane usluge na svom prostoru.”

VEZANE VIJESTI
Na Aktualnom satu sjednice petrinjskog Gradskog vijeća o projektu Aglomeracije

Međutim, u međuvremenu je promijenjen Zakon o komunalnim djelatnostima, a Zagrebačka županija je Općini Pokupsko sastavila prijedlog akta o mikroprijevozu, i to je prvi takav akt u Hrvatskoj. Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić podsjetio je kako su se našli u ovoj situaciji i što je sve poduzeo da riješi postojeći problem: “Godine 2006. ZET je otišao s ovog područja i tada je Zagrebačka županija raspisivala natječaj za uvođenje linija između Pokupskog i Velike Gorice i Zagreba. Mi smo do sada isključivo za stanovnike Lijevih Štefanki i Lukinić Brda potrošili 2.000.000 kn. Ipak je jedno vrijeme vozio ZET na tom području. Kada su povisili cijenu subvencije, mi smo se zahvalili i rekli da to više ne možemo plaćati. Nedavno je Bandić je osnivao stranku kod nas i pitao sam ga otvoreno želi li ovdje dobiti glasove i rekao je riješiti problem s prijevozom na što je pozitivno odgovorio. Od tada sam mu pisao i pokušao hodočastiti gradonačelnika ne znam koliko puta, ali nema odgovora! Ne želi to riješiti…”

VEZANE VIJESTI
POKUPSKO U tijeku opsežna potraga za većom skupinom migranata

Oporba nije bila zadovoljna prijedlogom, a Martina Popović navela je jedan od razloga: “Inicijativa građana je isposlovala rješenje sa Zagrebačkom žipanijom, gdje je informacija od strane Županije da prijevoz kreće s početkom prosinca, da su sredstva osigurana i da je sve dogovoreno. Navodno je načelnik prihvatio taj dogovor, ali ga je nakon par dana odbio. Nikome nije jasno zašto. Zašto su odbijena sredstva Zagrebačke županije i sada srljamo u kredite i lokalna rješenja. Kaže načelnik da Zagrebačka županija nije nadležna, a nakon par dana da nije nadležna Općina već Županija.”

VEZANE VIJESTI
Proračun Gline usmjeren na stvaranje predispozicija za razvoj gospodarstva

Popović je pozvala vijećnike da glasuju sukladno volji građana. Međutim, Odluka o mikroprijevozu je donesena glasovima vijećnika pozicije, a načelnik je pojasnio i zašto: “Mi ćemo podržati Proračun, izdvojit ćemo ponovno novce, uvest ćemo mikroliniju da ne propadne i da se ljudi mogu voziti i vezati za Zet.”

Ipak, mještani spomenutih naselja vrlo su nezadovoljni napustili zgradu Općine budući će izglasanom odlukom putnici koji će koristiti javni prijevoz morati presjedati na ZET-ove autobuse, što će naročito u zimskom razdoblju stvarati velike probleme.

Na sjednici je među ostalim, izglasana i Odluka o kratkoročnom zaduživanju Općine Pokupsko u 2019. godini te II. izmjena i dopuna Proračuna Općine Pokupsko za 2018. godinu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here