VIDEO Proglašeni najbolji orači!

2649

Na području „Bečkog Zvona“ u općini Sunja u organizaciji Općine Sunja, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i Sisačko-moslavačke županije uz potporu Ministarstva poljoprivrede održano je 17. Državno natjecanje u oranju traktorima i 8. Državno natjecanje Republike Hrvatske u oranju konjima.

Natjecanje u oranju traktorima okupilo je 32 natjecatelja iz 16 županija, dok je natjecanje u oranju konjima na tradicionalan način okupilo osmoricu natjecatelja.

Osim cjelodnevnog natjecanja orača domaćini su za posjetitelje pripremili i izložbu poljoprivredne mehanizacije i Sajam poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, kulturno-umjetnički program te izvrsnu gastronomsku ponudu.

“U ime Sisačko-moslavačke županije, kao i osobno, želim Vam dobrodošlicu na 17. državno
natjecanje u oranju i 8. državno natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske. S velikim zadovoljstvom prihvatili smo biti domaćin ovih državnih natjecanja koja se ove godine održavaju i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović. Domaćinstvo i organizacija ovakvih manifestacija veliko je priznanje i našim oračima kao i svim poljoprivrednicima s ovog područja, jer njegujući ovakve manifestacije doprinosimo i cjelokupnom razvoju poljoprivrede i ruralnih područja. Za Sisačko-moslavačku županiju poljoprivreda je jedna od strateških gospodarskih grana, budući da nakon Osječko-baranjske županije raspolažemo i najvećim poljoprivrednim površinama u Republici Hrvatskoj. Kako bismo spomenuto strateško opredjeljenje dokazali i u praksi, svake godine razvijamo i provodimo akciju s 20-ak poticajnih mjera za koje izdvajamo značajna financijska sredstva iz Županijskog proračuna koja usmjeravamo poljoprivrednim proizvođačima s ovog područja. Nadamo se, kako će i ovo natjecanje biti praznik poljoprivrede koji će osim orača i organizatora okupiti i veliki broj poljoprivrednika i posjetitelja iz naše Županije, ali i drugih krajeva Lijepe naše. Ova jedinstvena poljoprivredna manifestacija koja spaja poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja, osim lokalnog, regionalnog te nacionalnog karaktera ima i međunarodni karakter jer su pobjednici ovih državnih natjecanja uzorni veleposlanici naše zemlje na svjetskim natjecanjima u oranju. Danas će se u Sunji natjecati 32 orača traktorskim plugovima i 9 natjecatelja u oranju konjima, te će kroz natjecateljski duh pokazati svim posjetiteljima svoja znanja i vještine u oranju. Sastavni dio ove manifestacije je i sajamski s različitim proizvodima koji se prije svega odnose na poljoprivredu, a posjetitelji će moći uživati u bogatoj gastronomsko-kulturnoj ponudi. Želim zahvaliti svima koji sudjeluju u organizaciji i sponzoriranju ove manifestacije, a svim posjetiteljima i uzvanicima želim ugodan boravak na manifestaciji. Svim natjecateljima želim i poručujem -neka pobjedi najbolji!”, poručio je uoči otvorenja župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

U ime Grada Petrinje manifestaciji nazoči zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb, a u ime Zagrebačke županije pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

“Iskazana nam je iznimna čast i zadovoljstvo biti domačin 17. Državnom natjecanju u oranju i 8. državnom natjecanju Republike Hrvatske u oranju konjima, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Tradicija organiziranja natjecanja u oranju na području naše općine započela je još 2005. godine kada smo prihvatili prijedlog Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Sisačko-moslavačke županije te je u Sunji organizirano Županijsko natjecanja u oranju, a nastavljena je i 2018. godine kada je po drugi put u Sunji održano Županijsko natjecanje u oranju. Općina Sunja sukladno svojim mogućnostima, redovito podržava rad Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Sisačko-moslavačke županije, te financijski pomaže organizaciju županijskih natjecanja i odlazak predstavnika Sisačko-moslavačke županije na državna natjecanja u oranju. Stanovništvo općine Sunja tradicionalno je vezano za poljoprivrednu
proizvodnju. U suradnji s Hrvatskim stočarskim centrom Zagreb od 18. listopada 1993.
godine općina Sunja organizira uzgojno selekcijski rad i pruža svu potporu u priznavanju autohtone pasmine konja hrvatski posavac, a 1994. godine unatoč ratnih zbivanja na prostoru Stočnog sajma u Sunji organizira Stočarsku izložbu na kojoj su prvi put prestavljena grla pasmine hrvatski posavac. Zaštiti i očuvanju autohtonih pasmina konja, općina Sunja doprinosi organizacijom Državne izložbe konja koja se već 25 godina organizira u mjesecu srpnju u općini Sunja, na kojoj se ocjenjuju najbolja grla hrvatskog posavca i hladnokrvnjaka. Smotra je to naljepših zaprega, narodnih nošnji, tradicije i običaja na kojoj Sunja pokazuje svoje gostoprimstvo i ljubav prema pasminama konja koji su simbol sunjske posavine. Današnja manifestacija je prigoda da natjecatelji pokažu svoja znanja i vještine, izlagači sajma najbolje proizvode, ugostitelji izvrsnu gastronomsku ponudu, a mi domaćini otvorena srca i iskrenu dobrodošlicu. Zahvaljujem svim sudionicima
u organizaciji, članovima Organizacijskog odbora gospodinu Tugomiru Majdaku, državnom
tajniku u Ministarstvu poljoprivrede, predsjedniku Organizacijskog odbora županu Sisačko-moslavačke županije gospodinu Ivi Žiniću, a posebno predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar-Kitarović na visokom pokroviteljstvu. Svim natjecateljima, gostima
i posjetiteljima u ime svojih sugrađana poručujemo, čekamo vas otvorena srca i želimo ugodan boravak u našoj Sunji!”, poručio je načelnik Općine Sunja Grga Dragičević.

Proglašeni najbolji

Nakon višesatnog zahtjevnog natjecanja pobjednici po kategorijama su bili Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije u kategoriji „Plugovi ravnjaci“, Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije u kategoriji „Plugovi premetnjaci“, dok je u kategoriji „Oranje konjima“ najbolji bio Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pobjednici u dvije kategorije – plug ravnjak i plug premetnjak sudjelovati će na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

8. Državno natjecanje Republike Hrvatske u oranju konjima

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime