Osamnaest osmogodišnjih škola s prostora županije uključeno je u preventivni Program prometne kulture za najmlađe. S ciljem educiranja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, sastoji se od multimedijalnog, interaktivnog predavanja te upravljanja vozilom posebno koncipiranim za djecu školskog uzrasta na prometnom poligonu. Program je, prije 25 godina, potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja.

„Djeca su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici. Stoga im se već u najranijoj školskoj dobi mora omogućiti što djelotvornija edukacija i priprema za sigurno snalaženje na ulici, nogostupu, pješačkom prijelazu. Ovim programom, vozeći automobil na poligonu, djeca imaju mogućnost spoznati i uvidjeti što znači biti vozač“, prilikom provedbe edukacije u OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini, rekao je Alan Alagić, voditelj programa.

VEZANE VIJESTI
OBAVIJEST Škole u ovih pet županija štrajkaju u ponedjeljak

Nakon što su ga uspješno završili, simbolične vozačke dozvole djeci su uručili župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline, Hrvoje Košćec. „Trebamo djelovati preventivno. Djecu treba educirati kako bi bila što sigurnija u prometu. Ovo je izuzetno kvalitetan program u kojega se Županija uključila prije četiri godine“, komentirao je župan. Podaci MUP-a, dodao je, govore da je u 2016. u prometnim nezgodama u RH sudjelovalo preko 990 učenika, od čega je njih dvoje, na žalost, poginulo.

VEZANE VIJESTI
Otvorena OŠ Bistra vrijedna 30 milijuna kuna

Za boravka u Donjoj Zelini župan je obišao i prostore škole u kojima je, financiranjem Županije, izmijenjena rasvjeta.

Foto: Zagrebačka županija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here