Osamnaest osmogodišnjih škola s prostora županije uključeno je u preventivni Program prometne kulture za najmlađe. S ciljem educiranja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, sastoji se od multimedijalnog, interaktivnog predavanja te upravljanja vozilom posebno koncipiranim za djecu školskog uzrasta na prometnom poligonu. Program je, prije 25 godina, potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja.

„Djeca su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici. Stoga im se već u najranijoj školskoj dobi mora omogućiti što djelotvornija edukacija i priprema za sigurno snalaženje na ulici, nogostupu, pješačkom prijelazu. Ovim programom, vozeći automobil na poligonu, djeca imaju mogućnost spoznati i uvidjeti što znači biti vozač“, prilikom provedbe edukacije u OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini, rekao je Alan Alagić, voditelj programa.

VEZANE VIJESTI
Učenici pokazali svoje radove na Smotri učeničkih zadruga

Nakon što su ga uspješno završili, simbolične vozačke dozvole djeci su uručili župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline, Hrvoje Košćec. „Trebamo djelovati preventivno. Djecu treba educirati kako bi bila što sigurnija u prometu. Ovo je izuzetno kvalitetan program u kojega se Županija uključila prije četiri godine“, komentirao je župan. Podaci MUP-a, dodao je, govore da je u 2016. u prometnim nezgodama u RH sudjelovalo preko 990 učenika, od čega je njih dvoje, na žalost, poginulo.

VEZANE VIJESTI
Četiri desetljeća Srednje škole Jastrebarsko

Za boravka u Donjoj Zelini župan je obišao i prostore škole u kojima je, financiranjem Županije, izmijenjena rasvjeta.

Foto: Zagrebačka županija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here