VIDEO Projekt “Godine nisu važne” dobro napreduje

Projektom se želi stvoriti jedna inovativna mreža usluga koja bi obuhvatila podršku u svim segmentima života i zdravlja korisnika

452

Projekt „Godine nisu važne“ koji u partnerstvu s Gradom Petrinja provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, dobro napreduje. Uvjerio se u to 29. lipnja i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović prilikom posjeta Petrinjskoj kući zdravlja, gdje su i ovim projektom, ali i drugima prije njega, pokazali kako stvarati dobre uvjete i pomoći svim kategorijama društva.

„Uz mnoge projekte koje provode naše udruge, a koji su „teški“ desetak milijuna kuna, ovaj je projekt oko 1,4 milijuna kuna. Moramo znati da su godine važne i što u tim godinama zapravo radiš, kako se disciplinirati i kako ustvari prihvaćati godine kroz niz dana koji bi trebali biti kreativni. Zahvaljujem se svima koji mukotrpno rade na ovim projektima gdje mi je izuzetna čast pohvaliti sve udruge i zaželjeti da nam budu još bolji partneri“.

Projektom se želi stvoriti jedna inovativna mreža usluga koja bi obuhvatila podršku u svim segmentima života i zdravlja korisnika. S obzirom na to da on traje već tri mjeseca, ovom su prilikom prikazane aktivnosti koje su do sad provedene i one koje su u planu, kazala je predsjednica Udruge „Naš život“ Radmila Vlak.

VEZANE VIJESTI
Mladi inženjer iz Petrinje Gradu darovao zaštitne vizire koje je sam proizveo

„Program inače traje dvije godine, na programu je zaposleno sedam ljudi, a na ugovor o djelu pedagozi, psiholozi i liječnici specijalisti. Imamo grupu starih i nemoćnih, osobne s invaliditetom, jedna grupa gerontodomaćica koje su za pomoć u kući, provodimo psihofizičke, psihosocijalne vježbe i radionice za razvijanje socijalnih vještina. U sklopu projekta imamo Nutri klub gdje provodimo školu zdravog kuhanja, a radionice su izuzetno dobro posjećene“ .

Socijalna pedagoginja Vlasta Vidnić u sklopu projekta vodi radionice pod nazivom „Socijalna podrška osobama starije životne dobi“.

„Dosad smo prošli radionice Tko si ti, Da sam ja netko i Optimizam. To su bile uvodne radionice za osvješćivanje samosvijesti, pomoći sebi i drugima i kako se snaći kad te snađe neka nepogoda. Za sada su dvije skupine koje dolaze na socijalnu podršku“.

Uloga psihologa Armina Hadžić je pomoći kroz podupiranje cjelovitog zdravlja, kroz određeni holistički pristup.

VEZANE VIJESTI
Potpisani ugovori: Petrinjska djeca dobit će novo igralište, svlačionicu i vrtić

„Vodim grupu psiho – fizičkih vježbi, dakle onih koje utječu na lokomotorni sustav, dakle mišićni, koštani, koštano – skeletni sustav osoba starije životne dobi koji je uvijek pomalo u atrofiji i pomalo stvara tegobe. Na isti način radimo na jačanju njihovih kognitivnog, mentalnog kapaciteta, protiv demencije i poticanju pažnje, koncentracije, pamćenja i tih važnih izvršnih funkcija koje doživljavaju jedan pad sa starenjem“.

Marina Kušan Hadžić, voditeljica je Nutricionističkog kluba koji djeluje u sklopu projekta „Godine nisu važne“.

„On je isto jedan segment koji već dulje vrijeme djeluje u Petrinjskoj kući zdravlja. Sad smo ga involvirali u ovaj projekt s našim korisnicima, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom. Već smo prije planirali on – line komunikaciju sa svim korisnicima. Imamo ih već više od 50.  Uključeni su u stručna predavanja i stručne konzultacije s magistrom nutricionizma“.

Jedna od korisnica usluga u sklopu projekta je Ana Marjanović koja je posebne riječi hvale imala za gerontodomaćice.

VEZANE VIJESTI
DAN ŽENA U PETRINJI: Gradonačelnik Dumbović organizirao prijem za žene zaposlene u Gradskoj upravi

„Uvijek brinu o meni. Odvezu me liječniku, donesu mi lijekove, kupe što treba…Kad ih nešto zamolim, sigurna sam da će mi to napraviti. Veselim im se kad mi dolaze kao svojoj djeci. Počiste mi po kući, operu prozore, kupaonicu, sve što treba. Najviše me raduje kad vidim osmijeh kad mi dolaze u kuću, kad pitaju bako kako ste. To mi znači više nego da mi ne znam što donesu. Ne mogu vam reći koliko sam zadovoljna. Da sam ih birala, ne bi ih takve izabrala“.

Dodajmo kako je projekt financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here