Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u subotu, 21. travnja u Sisku će se, uz brojna popratna događanja, održati promocija monografije „180 godina organiziranog obrtništva u Sisku“.

Događanja, koje organizira Udruženje obrtnika Sisak u suradnji s Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i Društvom obrtnika Sisak, započet će dan ranije, u petak, 20. travnja plesnom predstavom „Mir u duši“ u Kazalištu 21, dok je središnje događanje u subotu, 21. travnja kada će u Glazbenoj školi Frana Lhotke biti održana svečana promocija monografije „180 godina organiziranog obrtništva u Sisku“. Promociju će na pješačkoj zoni u Sisku pratiti i obrtnički sajam te gastro show, najavila je na konferenciji za novinare predsjednica sisačkog Udruženja obrtnika Ivanka Čačić. Ona je istaknula kako monografija predstavlja povijesni dokument koji će svojim znanstvenim pristupom i vjerodostojnošću, bogatom ilustriranošću dostojno i trajno obilježiti ovaj značajni jubilej sisačkog obrtništva.

„To je nastavak pisane riječi o obrtništvu nakon Matovinine monografije koja je obuhvatila 150 godina obrtništva, do 1986. Ovom novom obuhvatit će se razdoblje do 2016. odnosno 180 godina. Ono što nije zapisano nije se niti dogodilo, pa smo se vođeni time organizirali i radili na tome neke dvije godine. Došlo je vrijeme da je  objavimo i pokažem svima. Udruženje je riješilo napraviti jednu veliku priču, ne samo za obrtnike, nego i za građane i klijente od kojih mi svi skupa živimo i stoga smo cijelu priču i usmjerili na taj način na koji jesmo“, kazala je Čačić.

Naime, u sklopu svečane promocije monografije održat će se veliki kulinarski spektakl u pješačkoj zoni grada Siska, gdje će obrtnici iz Udruženja obrtnika iz drugih županija posjetiteljima prezentirati i ponuditi svoja autohtona jela. Obrtnici očekuju da će se podijeliti više od tri tisuće porcija raznih jela. Istovremeno, održat će se i obrtnički sajam, na kojem će obrtnici predstaviti svoje proizvode. Očekuje se dolazak 300-tinjak obrtnika te veliki broj posjetitelja i uzvanika, kazala je Čačić.

Autor monografije je Vlatko Čakširan, inače ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, koji se, kako je rekao Damir Horžić, član Upravnog odbora Udruženja obrtnika Sisak, uhvatio jednog jako teškog zadatka, na čemu su mu sisački obrtnici zahvalni.

„U jednu ruku je povezao nas stare obrtnike s mladima, ali i s našim umirovljenicima. Jako puno ljudi je prošlo kroz razgovore s Vlatkom da bi on stekao dojam i vadeći iz arhive i nas je podsjetio na neke stvari koje su se dešavale. Uvjeren sam da će to biti dobar uradak i da će na njega biti ponosni i građani Siska i svi obrtnici, ali uvjeren sam da bi i svi naši prethodnici bili ponosni na takvu knjigu“, istaknuo je Horžić.

Čačić je najavila kako će se održati i susret vodstva HOK-a s predstavnicima Županije, Grada, županijskih obrtničkih komora i udruženja obrtnika, a tema susreta će biti stanje obrtništva i gospodarstva Sisačko-moslavačke županije.

„Govorit ćemo o padu obrtništva u našoj županiji i u našem gradu. Taj pad nije bezazlen. U ovom trenutku imamo 746 obrta u radu. 2001. godine imali smo 1102, a najveća brojka u zadnjih 20-ak godina bila je 1387. Samo od 2001. do danas smo izgubili 356 obrta, što je strašna priča. Na razini Hrvatske u zadnjih godinu dana obrtništvo raste. Pet tisuća obrta je više u cijeloj Hrvatskoj, a u našoj županiji je konstantan pad“, naglasila je Čačić.

Program:

Petak, 20. travnja

13:00-16:00 Okupljanje i doček gostiju (Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije)

18:30 – Plesna predstava „Mir u duši“ (Kazalište 21)

20:00 – Svečana večera i zajedničko druženje svih sudionika (Stari Grad)

 

Subota, 21. travnja

8:00 – 9:00 – Slaganje štandova za Obrtnički sajam (pješačka zona)

10:30 – 11:30 – Okupljanje članova Upravnog odbora i VIP uzvanika (Obrtnička kmora Sisačko-moslavačke županije)

11:00 – Okupljanje sudionika kulinarske manifestacije i početak priprema (pješačka zona )

12:00-16:00 – Početak kuhanja obroka na kulinarskoj Manifestaciji (pješačka zona)

12:00 – 13:00 – Svečana promocija monografije „180 godina organiziranog obrtništva u Sisku“ (Glazbena škola Fran Lhotka)

13:30 – 15:00 – Zajednički obilazak štandova, degustacija i podjela hrane (pješačka zona)

15:00 – 15:30 – Susret vodstva HOK-a s predstavnicima Županije, Grada, Županijskih obrtničkih komora i Udruženja obrtnika – tema: Stanje obrtništva i gospodarstva Sisačko-moslavačke županije (Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije)

15:30 – 17:00 – Sjednica Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore (Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije)

17:00 – Završetak Obrtničkog sajma (pješačka zona)

20:00 – Svečana večera i dodjela priznanja (Stari Grad)

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime