Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je u Mjesecu hrvatske knjige promociju zbirke pjesama „Početne koordinate“  višestruko nagrađivane mlade pjesnikinje Monike Herceg.

Ova mlada pjesnikinja jedna je od najnagrađivanijih autorica svoje generacije. Za svoju prvu zbirku pjesama „Početne koordinate“ prošle godine je nagrađena „Goranom za mlade pjesnike“. Može se pohvaliti i drugom nagradom na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino 2017. godine, prvom nagradom na natječaju Bal u Elemiru – Sremčevi dani 2017, a osvojila je i prvu nagradu na pjesničkom natječaju Na vrh jezika za pjesnički rukopis autora do 35 godina starosti.

U Početnim koordinatama Monika, inače porijeklom iz Peckog nadomak Petrinje,  piše o djetinjstvu u izoliranom zaseoku, životu u prirodi.

„To je moja prva autorska zbirka, nagrađena nagradom „Goran za mlade pjesnike“ i „Kvirinovom nagradom“, a „inside info“ je da sutra idem i na dodjelu „Galovića“, jer je „pobrala“ i tu nagradu, tako da je to super, to su već tri super nagrade za jednu zbirku pjesama koja je skromna. Zbirka je nastala kao jedan dio mog života u selu kraj Petrinje i u samoj Petrinji i najviše je orijentirana na moje djetinjstvo i odrastanje. Kroz moje pjesme provlače se seoski motivi, motivi prirode, kestena, šume… Ja sam podrijetlom iz sela kraj Petrinje, tako da je puno toga zapravo unutra, manje-više, jedna priča o odrastanju“, kazala je Herceg.

Promocija zbirke Monike Herceg okupila je ljubitelje poezije, među kojima je bilo i dosta sisačkih i petrinjskih pjesnika, a promociju je pratio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Drago mi je da grad živi i na ovakav način, da pokazujemo jednu dugogodišnju tradiciju da budemo dobro domaćini ovakvim događanjima. Zahvaljujem se našoj knjižnici i svima onima koji su se uključili da ova poezija danas bude jedna dobra priča. Drago mi je i da naš Hrvatski dom postaje institucija kulture i drugih sličnih sadržaja. Večeras uživamo u nečem što je opuštajuće, odnosno jedna vrsta relaksacije u kojoj možemo čuti dobru poeziju. Monika Herceg ima talenta i ona je uvijek dobro došla u grad Petrinju. Drago mi je da možemo uživati u svemu onome što je večeras prezentirala“, rekao je Dumbović.

Dodajmo kako je promociju zbirke moderirala bivša Monikina profesorica u Srednjoj školi Petrinja Gordana Šelendić, o zbirci je govorio petrinjski pjesnik, prevoditelj i prozaik, Miroslav Kirin, pjesme su, uz Kirina i autoricu, čitale i Martina Dumbović, Lana Sučec, Ines Kosturin te učenici Srednje škole Petrinja, a u glazbenom dijelu programa nastupio je mladi petrinjski kantautor Vid Bešlić.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here