Pronađen fosil četveronožne zmije

915

U Brazilu je otkriven 113 milijuna godina stari fosil jedinstvenog primjerka zmije sa četiri noge. Rezultati koji su objavljeni u američkom stručnom časopisu Science upućuju na to da preci ovih reptila potječu s kopna, a ne iz mora.
Nova vrsta nazvana Tetrapodophis amplectus živjela je u posljednjem i najduljem dijelu mezozoika. Izgleda poput brojnih sličnih vrsta zmija iz današnjice. Ima vrlo pokretljivu kralježnicu, izduženu glavu, ljuske po tijelu, zakrivljene zube i fleksibilnu čeljust koja joj je bila potrebna da bi progutala što veći plijen.
Ono što je razlikuje od današnjih zmija su malene i kratke noge od četiri do sedam milimetara dužine. Njezin dugačak rep tipičan je za vodene reptile poput aligatora. Analizirajući pronađeni fosil, znanstvenici su rekli da je ova vrsta pokazivala prilagodbu životu u zemljanim prolazima, a ne u vodi, što ide u prilog pretpostavci da su preci zmija potekli s kopna.
O tom se pitanju već dugo lome koplja među paleontolozima, jer mnogi među njima smatraju da zmije potječu od vodenih reptila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here