Pronašli smo najbolje kosce!

Po 11. put održana manifestacija "Kosci za kosce", ovoga puta u Klinča Selima.

1187

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove je godine, po 11. put, organizirala manifestaciju “Kosci za kosce”.

Manifestacijom iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije nastoje upozoriti na povezanost očuvanja prirodnih staništa ptice kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela. Cilj je očuvanje  kosca, jedne od ugroženih ptica, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Opstanak kosca ovisi o ljudima – koscima livada. Zbog toga su kosci (i ptica i čovjek) svojevrsni simbola suživota ljudi i prirode.

VEZANE VIJESTI
FOTO SAFARI Uživali u otkrivanju neotkrivenog!

U sklopu manifestacije održan je prikaz košnje „na starinski”, natjecanje u košnji ručnom kosom, predavanje o ptici kosac, predstavljanje Natura 2000 područja „Pokupski bazen” i „Klinča Sela” te projekt „Sava TIES” kao i vožnja konjskim zapregama.

Manifestacijom „Kosci za kosce“ označava se početak kasnije košnje livada košanica, koja je nužna kako bi kosac stigao podignuti svoje mlade. Da nije bilo tradicionalnog načina košnje i života na hrvatskom selu, ne bi bila tako bogata biološka raznolikost.

U natjecanju u košnji ručnom sudjelovalo je čak 34 natjecatelja u dvije kategorije.

VEZANE VIJESTI
Proglašena elementarna nepogoda za područje općine Klinča Sela

Prilikom ocjenjivanja košnje gledala se čistoća otkosa, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te umijeće brušenja kose. Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Nada Bencetić, dok je u muškoj konkurenciji najbolji bio Vinko Gavrić. Pobjednici su nagrađeni novim kosama i grabljama, a ostali sudionici utješnim nagradama i brusevima kako bi njihove kose sljedeće godine kosile još bolje.

NAJBOLJI KOSCI
Ženska kategorija:

Nada Bencetić
Dragica Kambić
Ivanka Rogić
Muška kategorija:

Vinko Gavrić
Neven Šimanović
Mirko Horvatić

VEZANE VIJESTI
Traži se najbolji!

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here