Pronašli smo najbolje kosce!

Po 11. put održana manifestacija "Kosci za kosce", ovoga puta u Klinča Selima.

1217

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove je godine, po 11. put, organizirala manifestaciju “Kosci za kosce”.

Manifestacijom iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije nastoje upozoriti na povezanost očuvanja prirodnih staništa ptice kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela. Cilj je očuvanje  kosca, jedne od ugroženih ptica, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Opstanak kosca ovisi o ljudima – koscima livada. Zbog toga su kosci (i ptica i čovjek) svojevrsni simbola suživota ljudi i prirode.

VEZANE VIJESTI
Traži se najbolji!

U sklopu manifestacije održan je prikaz košnje „na starinski”, natjecanje u košnji ručnom kosom, predavanje o ptici kosac, predstavljanje Natura 2000 područja „Pokupski bazen” i „Klinča Sela” te projekt „Sava TIES” kao i vožnja konjskim zapregama.

Manifestacijom „Kosci za kosce“ označava se početak kasnije košnje livada košanica, koja je nužna kako bi kosac stigao podignuti svoje mlade. Da nije bilo tradicionalnog načina košnje i života na hrvatskom selu, ne bi bila tako bogata biološka raznolikost.

U natjecanju u košnji ručnom sudjelovalo je čak 34 natjecatelja u dvije kategorije.

VEZANE VIJESTI
Nova poučna staza u Zagrebačkoj županiji

Prilikom ocjenjivanja košnje gledala se čistoća otkosa, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te umijeće brušenja kose. Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Nada Bencetić, dok je u muškoj konkurenciji najbolji bio Vinko Gavrić. Pobjednici su nagrađeni novim kosama i grabljama, a ostali sudionici utješnim nagradama i brusevima kako bi njihove kose sljedeće godine kosile još bolje.

NAJBOLJI KOSCI
Ženska kategorija:

Nada Bencetić
Dragica Kambić
Ivanka Rogić
Muška kategorija:

Vinko Gavrić
Neven Šimanović
Mirko Horvatić

VEZANE VIJESTI
Dan rijeke Save, jedne od najzanimljivijih i najkompleksnijih rijeka u Europi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here