S 25 glasova za, šest protiv i šest suzdržanih županijski su vijećnici na 4. sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije izglasali proračun za 2018. godinu „težak“ 793 milijuna kuna.

Župan Ivo Žinić je predstavljajući prijedlog proračuna naglasio kako se često prilikom  donošenja proračuna govori o nužnosti da on bude razvojni, socijalni i uravnotežen te kako je to bio i cilj prilikom izrade ovog prijedloga proračuna. Podsjetio je kako je ove, kao i prošle godine prijedlog proračuna bio objavljen na županijskoj web stranici, kako bi svi mogli imati uvid u njega i svojim prijedlozima sudjelovati u njegovim izmjenama, a održana je i javna prezentacija korisnicima što je, kako je naglasio, nastavak nastojanja da on bude što transparentniji.

„Proračun za dvije 2018. godinu je u iznosu od 793 milijuna kuna prihoda i primitaka. Najveći prihodi su upravo od naših proračunskih korisnika. Proračun se sastoji od samog županijskog proračuna i financijskih planova proračunskih korisnika; to su naše ustanove u zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi, zaštiti prirode i graditeljstvo i prostornom uređenju. Ovogodišnji plan prihoda je veći za 20 milijuna izvornih prihoda od poreza. To je nešto što nam daje na neki način određeno zadovoljstvo da ćemo imati veće prihode iz poreza. Izmjenom zakona o dohotku iz središnje države će biti gotovo 12 milijuna kuna više pušteno u naš proračun, a na taj način možemo ostvariti određene projekte“, rekao je župan.

Prema nacrtu prijedloga, proračun Sisačko-moslavačke županije za 2018. godine manji je u odnosu na ovogodišnji proračun koji je, zbog nekoliko većih projekata koji se financiraju iz EU-ovih fondova, rebalansom bio povećan. Čak oko 70 posto proračuna, odnosno 410 milijuna kuna, ugovorne su obveze HZZO-a prema županijskim bolnicama, a 251 milijun su prihodi iz inozemstva, odnosno iz fondova EU. Istovremeno se očekuju veći vlastiti prihodi iz poreza na dohodak, koji su planirani na 73 milijuna, što je 15 milijuna više nego ove godine.

„ Ured župana troši tri milijuna i 340.000 ili 0,42%, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport 150 milijuna ili 18, 92%, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje 71% ili 569 milijuna, najviše ide u ovaj sektor. Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo 11 milijuna ili 1,39%, Upravni odjel za proračun i financije 3,1 % tj. 25 milijuna,  Upravni odjel za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove Europske unije 21 milijun ili 2,7%, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša 9 milijuna ili 1,16% te Stručna služba za poslove Skupštine i opće poslove 3,1 milijuna ili 0,4%. Što se tiče po sektorima, rashodi su sljedeći: zdravstvo 523 milijuna, obrazovanje 131 milijun, socijalna zaštita 42 milijuna, opće javne usluge 40 milijuna, ekonomski poslovi 26, rekreacija kultura i religija 16, usluga unapređenja stanovanja 4 milijuna i zaštita okoliša 1,7 milijuna“, pobrojao je Žinić.

Iduće godine Županija bi trebala ostvariti nekoliko većih projekata, od kojih je Žinić spomenuo izgradnju središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice, izradu projektne dokumentacije za uređenje kulturno-znanstvenog centra u vojarni Lađarska, početak projekta učeničkog doma, pripreme za projekt “Baština Zrinskih – budućnost Banovine” i neke manje projekte.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here