Proslava Jurjeva u nedjelju, aktivnosti u znaku Turopoljske tradicije

793

Velika proslava Jurjeva u Lukavec-gradu već tradicionalno se održava prvu nedjelju nakon dana sv. Jurja u organizaciji Plemenite općine turopoljske.

26. proslavu Jurjeva u nedjelju otvaraju majstori kotlovine koji će od 10 sati pokazati svoje kulinarske vještine i natjecateljski duh na trećem po redu Svjetskim prvenstvom u pripremi kotlovine koje organizira Rotary klub Velika Gorica. Posjetitelji imaju priliku kušati tradicionalnu kuhinju u 13 sati nakon objave pobjednika. Za dobru atmosferu zadužen je bend Šaka tamburaša i uvijek veseli Davor Dretar Drele.

Dok čekate ručak, u okruženju dvorca možete razgledati izložbu konja hrvatskih posavaca koju organiziraju turopoljski uzgajivači ove plemenite životinje.

Zabava za najmlađe

Ni ove godine organizatori nisu zaboravili za najmlađe posjetitelje. Vitezovi Zelingradski u 14 sati utaborit će se uz dvorac Lukavec te prikazati život u srednjovjekovnom taboru s izlogom srednjovjekovne opreme i oružja te starim zanatima. Uz interaktivnu radionicu streličarstva bit će tu i praćkalište te katapult pred zidom, a srednji vijek će oživjeti i kroz prikaz mačevalačkog turnira i igrokaz lov na vepra. Mališani će se uz viteški tabor moći uključiti u aktivnosti u kampu Skauta TUR-a, dječju kreativnu radionicu u kojoj će crtati male ruke, ali i one velike na ovogodišnjoj likovnoj koloniji. Tema ovogodišnje izložbe u dvorcu je Turopoljsko drveno graditeljstvo u kojemu će se vidjeti drvene makete nastale iz ruku Stjepana Mihanovića.

Za onaj najljepši jurjevski ugođaj i ove godine će se pobrinuti mali i veliki folkloraši turopoljskih kulturno umjetničkih društava program koji započinje u 16 sati, a završava u 19 sati s uvijek zanimljivim nastupom Folklornog ansambla Turopolje.

Bit će tu i vožnje kočijom, prikaz radnih sposobnosti konja, sajam rukotvorina i domaćih proizvoda, a nezaobilazna je i ugostiteljska ponuda pod velikim šatorom. Sveti Juraj zaštitnik je i Turopoljskog banderija, naše povijesne postrojbe kojoj u goste dolaze povijesne postrojbe iz Hrvatske i okolice. Postrojbe će se u 11 sati okupiti prvo kod Muzeja Turopolja te sudjelovati na Svetoj misi u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, a proslavi na Jurjevu će se pridružiti u 17 sati.

Glavni događaj dana svakako je paljenje jurjevskog krijesa kojega ćemo u sumrak zapaliti i time nastaviti stoljetni običaj tjeranja zime i dozivanja proljeća, a druženje će se nastaviti pod šatorom uz koncert Pirata i tamburaškog sastava Milenij.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime