PROSVJED RODITELJA NJEGOVATELJA Za državu smo zadnja rupa na svirali!

170

Roditelji njegovatelji i njegovatelji održat će u srijedu, 4. prosinca, ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prosvjed kako bi još jednom pozvali Ministarstvo da napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju njihovog socijalnog statusa.

Priopćenje Udruge Sjena:

– Obzirom da do sada Ministarstvo nije ponudilo niti jedno rješenje na brojne probleme naše populacije, a na koje upozoravamo godinama, prisiljeni smo opet zajedno sa svojom djecom i osobama s invaliditetom izaći na ulicu u nadi da ćemo na taj način potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja koja će našim obiteljima koliko-toliko olakšati živote.

VEZANE VIJESTI
Dva zlata i srebro za sisačke klizače na Prvenstvu Hrvatske

Naime, situacija je neodrživa i neprihvatljiva zbog činjenice da velika većina njegovatelja živi u socijalnoj izolaciji, na rubu siromaštva i egzistencijalno su ugroženi. Samim time egzistencijalno su ugrožena i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno cjelodnevno brinemo i skrbimo. Mnogi roditelji su narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja zbog izostanka sustavne podrške.

Roditelji njegovatelji i njegovatelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama trenutno životare sa sramotnim iznosom od svega 2 500 kuna s čime su primorani pokrivati osnovne životne potrebe i specifične potrebe osobe koju njeguju.

Obzirom da je ta naknada socijalna naknada, njegovatelji nisu kreditno sposobni, stoga često nemaju mogućnosti pokriti troškove prilagodbe stambenog prostora za osobu s invaliditetom te nisu u mogućnosti aplicirati na stambene poticaje i stambene kredite kako bi svojoj obitelji osigurali krov nad glavom. Ukratko, cijele naše obitelji stavljene su u kategoriju socijalnih slučajeva samo zato što u obitelji imamo dijete s teškoćama/osobu s invaliditetom.

VEZANE VIJESTI
Maloljetni Zagrepčanin putem interneta naručivao drogu, dolazila mu poštom

Nema nas tko zamijeniti

Ovim putem želimo istaknuti i nemogućnost korištenja bolovanja u slučaju bolesti roditelja njegovatelja i njegovatelja obzirom da nas nema tko zamijeniti, odnosno u takvim situacijama Zakon predviđa smještaj djeteta/osobe s invaliditetom u instituciju. Takvo postupanje je nehumano i protivno Ustavu RH kao i Konvencijama, te zahtjeva žurna rješenja koja će osigurati temeljna prava djeci/osobama s invaliditetom ostanak u obiteljskoj sredini.

Također, želimo osiguravanje mogućnost izbora, prije svega izbor samim osobama s invaliditetom tko će im biti pružatelj njege, a zatim i mogućnost izbora roditelja hoće li biti njegovatelj svome djetetu ili će raditi neki drugi posao.

VEZANE VIJESTI
KK Zibel nastupio na Prvenstvu Hrvatske

Nadamo se kako ćete prepoznati važnost pružanja pomoći i podrške našim obiteljima, biti nam podrška i glas koji će doprijeti do kreatora zakona, priopćili su iz Udruge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here