Prosvjed zbog skrnavljenja spomenika poginulim braniteljima u Sisku

S mirnog prosvjeda upućen apel o potrebi čuvanja vrijednosti Domovinskog rata te poštivanja digniteta onih koji su dali život za neovisnu Hrvatsku

5
Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

Vandalski čin i skrnavljenje spomenika poginulim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku 26. listopada, o kojem smo već izvještavali, bio je povod prosvjeda koji je danas, 23. studenog na tom mjestu održan u organizaciji sisačke Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

S mirnog prosvjeda, koji je okupio oko 200 sudionika, upućen je apel o potrebi čuvanja vrijednosti Domovinskog rata te poštivanja digniteta onih koji su dali život za neovisnu Hrvatsku.

Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

“26. listopada 2019. godine, za sada neotkriveni počinitelji oskvrnuli su spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku na okrutan i bešćutan način, pokušavajući poniziti tako sve one čija su imena za vječnost upisana pred vječnim gorućim plamenom. Ne samo njih, tim činom povrijedili su njihove obitelji, prijatelje, suborce, sudionike Domovinskog rata, najveće svetinje koja nam je omogućila da slobodno živimo u našoj lijepoj domovini. Ovo nije prvi puta i pitamo se kako odgajamo svoju djecu, kakvim pričama o ratu svjedoče naša djeca u školi, na ulici, kroz medije. Kakvu istinu o Domovinskom ratu ostavljamo našim nasljednicima? Ovakvo zvjersko i okrutno ponašanje prema onima koji zaslužuju duboki naklon i poštovanje, kao osudu trebamo kroz odgoj usaditi našoj djeci već od najranije dobi, poticati ih na razumijevanje, toleranciju i suživot s drugim kulturama, vjerama, nacijama. Mi starije generacije, sudionici Domovinskog rata dužni smo pripovijedati istinu i informirati javnost o svim vrijednostima Domovinskog rata, poticati na mir i razumijevanje te zajedništvo, jer upravo su to vrijednosti bez kojih mi 90- ih godina ne bi mogli izvojevati pobjede i biti sa svojim obiteljima. Ono što nas duboko pogađa i izrazito brine je pojava velike nesnošljivosti među pojedincima koji narušavajući javni red i mir, unose razdor i nemir u naše živote. Kako se i kada ovo mirno razdoblje najednom počelo pretvarati u vrijeme i mjesto kaosa i nesigurnosti? Razumljiva je i bojazan i zabrinutost naših sugrađana u kakvom gradu podjela i netolerancije te nesnošljivosti mi danas živimo. Što se to događa i što možemo učiniti kako do sličnih zastrašujućih scenarija više ne bi dolazilo?“, upitao je predsjednik Koordinacije Željko Gršić.

VEZANE VIJESTI
Zaplijenjena veća količina oružja, streljiva i ubojitih sredstava

Sa skupa je upućen apel policiji da nastavi potragu za dosad nepoznatim počiniteljima, sudbenoj vlasti da ih adekvatno sankcionira, roditeljima da više nadziru svoju djecu, te Gradu Sisku, kao vlasniku spomenika, da ga bolje zaštiti i stavi pod video nadzor. Trend poraslog vandalizma u gradu, kako je rečeno, treba zaustaviti.

Nakon što su uz spomenik poginulim sisačkim braniteljima zapaljene svijeće, zajedničku molitvu predvodio je sisački katedralni župnik Marko Karača.

Radio Banovina / Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here