Prvi eksperimentalni lijek koji usporava Alzheimerovu bolest

46

Eksperimentalni lijek biotehnološke tvrtke Biogen Idec postao je prvi lijek koji znatno usporava mentalno propadanje u ranim fazama Alzheimerove bolesti i smanjuje amiloidne plakove u mozgu oboljelih osoba koji dovode do simptoma demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Od Alzheimerove demencije oboljet će do 2030. oko 75 milijuna ljudi širom svijeta a za bolest ne postoje učinkovite metode liječenja. Procjenjuje se da će se troškovi skrbi za te osobe penjati na milijarde eura godišnje.

Biogen je zakoračio na područje istraživanja na kojem su veliki farmaceutski divovi poput Pfizera i Eli Lilly doživjeli neuspjeh.

VEZANE VIJESTI
Liječnici zatajili da su boravili u Austriji

Ispitivanje lijeka aducanumab trajalo je 54 tjedna na 166 pacijenata, koji su podijeljeni u pet skupina od kojih su četiri primale različite doze lijekova a peta placebo.

Liječenje je dovelo do smanjivanja količine amiloida u mozgu kod skupina koje su primale veće doze lijeka, prema rezultatima objavljenima u petak na stručnom skupu o demencijama u Francuskoj.

Za nakupine amiloida vjeruje se da imaju ključnu ulogu u razvoju simptoma Alzheimera. Smanjenje plakova bilo je to izraženije što je doza lijeka bila viša a bolji su rezultati bili nakon dulje primjene lijeka.

VEZANE VIJESTI
Zaražena dva liječnika KB Dubrava, broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj 49

“Ovo je prvi put da je eksperimentalni lijek pokazao statistički značajno smanjivanje amiloida te usporavanje kliničkih simptoma kod bolesnika s blagim oblicima bolesti”, kazao je glavni liječnik Biogena Alfred Sandrock.

“Radi se o snažnijem učinku nego što smo se nadali”, kazao je Sandrock.

Biogen sada treba provesti treću fazu ispitivanja lijeka koja se može koristiti kao osnova za odobrenje lijeka.

Snimajući mozak oboljelih u 26. i 54. tjednu liječenja znanstvenici su utvrdili da se količina plakova kod onih na placebu nije promijenila dok je značajno smanjena kod onih koji su uzimali više doze lijekova. Što je doza bila veća i vrijeme uzimanja lijeka dulje, to je bilo značajnije smanjivanje plakova.

VEZANE VIJESTI
Odličan odaziv na javnozdravstvenu akciju u Jabukovcu

Kognitivni testovi na ispitanicima na kraju istraživanja pokazali su značajnije pogoršane rezultate kod onih na placebu te blago pogoršane kod onih na visokim dozama lijeka.(Hina)

Foto: cardinalseniorcarehouston.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here