U Hrvatskoj Kostajnici na brdu Čukur kod Spomen obilježja “Slomljeni pejzaž” obilježena je 27. godišnjica pogibije Gordana Lederera. Lederer je poginuo 10. kolovoza 1991. godine snimajući hrvatske borce u akciji na brdu Čukur te tako postao jedna od prvih i najpoznatijih žrtava srpske agresije na Hrvatsku.
Obilježavanju 27. godišnjice pogibije Lederera prisustvovali su izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Sisačko – moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Ivan Celjak, gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, hrvatski general u mirovini Rudi Stipčić, zamjenik načelnika Policijske uprave Sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić, načelnici, gradonačelnici, predstavnici lokalnih samouprava okolnih gradova i općina, udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, dužnosnici i službenici, stanovnici Hrvatske Kostajnice.

Fotografija FotoBanovina.
Gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako Ledererova žrtva nije bila uzaludna:
“Kad je počeo rat imao sam dvije godine te vam ne mogu prepričavati kako je to tada izgledalo, ali će vam to prepričati ljudi koji su sudjelovali u obrani naše Domovine. Žrtve Domovinskoga rata ne smijemo nikada zaboraviti, ne smijemo danas u miru gubiti bitke”, rekao je Bišćan te dodao kako danas živimo u slobodnoj i neovisnoj državi.
Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić prisjetio se kobnog 10. kolovoza 1991. godine:
“Na ovom brdu Čukur poginuo je prije 27 godina naš kolega Gordan Lederer. Pogođen je snajperskim metkom, a svojom kamerom je svjedočio o događanjima u ratu i to je bio jedan od načina da se dozna istina o ratu. Gordan je osim na ovom području za vrijeme rata snimao i u Kninu te na taj način tim oružjem, “kamerom”, prenosio istinu o Domovinskom ratu. Simbolika ove razbijene leće na brdu Čukur nam govori kako je metkom prekinuta snimateljska misija”.

Fotografija FotoBanovina.

Obilježbi je nazočio i župan Sisačlo-moslavačke županije Ivo Žinić: “Mi koji smo bili sudionici Domovinskoga rata možemo pričati o tome što se događalo u obrani Hrvatske. 1991. počeli su teški dani za Hrvatsku, razaranja, progonstva, velika ubojstva na području Hrvatske Kostajnice, Banovine, ove županije, ali i cijele Hrvatske. Bilo je bitno da imamo dokaze o pravoj istini o obrani Hrvatske, pošto je neprijatelj govorio kako mi napadamo i palimo srpska sela. Gordan Lederer bio je preteča svega onoga što se događalo, i nažalost, nakon njegove smrti nismo mogli gledati na Hrvatskoj televiziji “Banijska ratna praskozorja””. Žinić je dodao kako je Hrvatska Kostajnica najljepši mali gradić u kontinentalnoj Hrvatskoj koji je nažalost u ratu stradao.

Fotografija FotoBanovina.

Na brdu Čukur bio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:
“Dragi prijatelji branitelji, okupili smo se u zajedništvu i sjećanju na obljetnicu pogibije Gordana Lederera, na žrtvu čovjeka koji je dao veliki doprinos da bi se doznala istina o ratnim zbivanjima u Domovinskom ratu. U vrijeme početka agresije na Republiku Hrvatsku, Gordan i dragi prijatelji iz medija dali su veliki doprinos prenoseći sliku o događanjima na ovim područjima u naše domove u Hrvatskoj i diljem svijeta “. Medved je istaknuo kako su prenoseći sliku o ratnim događanjima prenijeli i umjetnička, domoljubna i politička načela i sposobnosti.

Fotografija FotoBanovina.

Umirovljeni brigadir Drago Horvat kazao je kako zahvaljujući Ledereru i svim novinarima u Domovinskom ratu, uspjeli smo probiti medijsku blokadu i dobiti medijski rat te kako i danas žali što se ranjenom Gordanu Ledereru nije uspjelo pomoći kod ranjavanja.
Dodajmo kako je zajedničku molitvu predvodio fra Stjepan Jambrošić iz kostajničke Župe sv. Nikole biskupa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here