U Hrvatskoj Kostajnici na brdu Čukur kod Spomen obilježja “Slomljeni pejzaž” obilježena je 27. godišnjica pogibije Gordana Lederera. Lederer je poginuo 10. kolovoza 1991. godine snimajući hrvatske borce u akciji na brdu Čukur te tako postao jedna od prvih i najpoznatijih žrtava srpske agresije na Hrvatsku.
Obilježavanju 27. godišnjice pogibije Lederera prisustvovali su izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Sisačko – moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Ivan Celjak, gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, hrvatski general u mirovini Rudi Stipčić, zamjenik načelnika Policijske uprave Sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić, načelnici, gradonačelnici, predstavnici lokalnih samouprava okolnih gradova i općina, udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, dužnosnici i službenici, stanovnici Hrvatske Kostajnice.

Fotografija FotoBanovina.
Gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako Ledererova žrtva nije bila uzaludna:
“Kad je počeo rat imao sam dvije godine te vam ne mogu prepričavati kako je to tada izgledalo, ali će vam to prepričati ljudi koji su sudjelovali u obrani naše Domovine. Žrtve Domovinskoga rata ne smijemo nikada zaboraviti, ne smijemo danas u miru gubiti bitke”, rekao je Bišćan te dodao kako danas živimo u slobodnoj i neovisnoj državi.
Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić prisjetio se kobnog 10. kolovoza 1991. godine:
“Na ovom brdu Čukur poginuo je prije 27 godina naš kolega Gordan Lederer. Pogođen je snajperskim metkom, a svojom kamerom je svjedočio o događanjima u ratu i to je bio jedan od načina da se dozna istina o ratu. Gordan je osim na ovom području za vrijeme rata snimao i u Kninu te na taj način tim oružjem, “kamerom”, prenosio istinu o Domovinskom ratu. Simbolika ove razbijene leće na brdu Čukur nam govori kako je metkom prekinuta snimateljska misija”.

Fotografija FotoBanovina.

Obilježbi je nazočio i župan Sisačlo-moslavačke županije Ivo Žinić: “Mi koji smo bili sudionici Domovinskoga rata možemo pričati o tome što se događalo u obrani Hrvatske. 1991. počeli su teški dani za Hrvatsku, razaranja, progonstva, velika ubojstva na području Hrvatske Kostajnice, Banovine, ove županije, ali i cijele Hrvatske. Bilo je bitno da imamo dokaze o pravoj istini o obrani Hrvatske, pošto je neprijatelj govorio kako mi napadamo i palimo srpska sela. Gordan Lederer bio je preteča svega onoga što se događalo, i nažalost, nakon njegove smrti nismo mogli gledati na Hrvatskoj televiziji “Banijska ratna praskozorja””. Žinić je dodao kako je Hrvatska Kostajnica najljepši mali gradić u kontinentalnoj Hrvatskoj koji je nažalost u ratu stradao.

Fotografija FotoBanovina.

Na brdu Čukur bio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:
“Dragi prijatelji branitelji, okupili smo se u zajedništvu i sjećanju na obljetnicu pogibije Gordana Lederera, na žrtvu čovjeka koji je dao veliki doprinos da bi se doznala istina o ratnim zbivanjima u Domovinskom ratu. U vrijeme početka agresije na Republiku Hrvatsku, Gordan i dragi prijatelji iz medija dali su veliki doprinos prenoseći sliku o događanjima na ovim područjima u naše domove u Hrvatskoj i diljem svijeta “. Medved je istaknuo kako su prenoseći sliku o ratnim događanjima prenijeli i umjetnička, domoljubna i politička načela i sposobnosti.

Fotografija FotoBanovina.

Umirovljeni brigadir Drago Horvat kazao je kako zahvaljujući Ledereru i svim novinarima u Domovinskom ratu, uspjeli smo probiti medijsku blokadu i dobiti medijski rat te kako i danas žali što se ranjenom Gordanu Ledereru nije uspjelo pomoći kod ranjavanja.
Dodajmo kako je zajedničku molitvu predvodio fra Stjepan Jambrošić iz kostajničke Župe sv. Nikole biskupa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime