Pusić na Pantovčaku: treba riješiti problem političke polarizacije

78

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović slažu se da treba riješiti problem političke polarizacije u Hrvatskoj, a Pusić naglašava kako ta polarizacija ne smije dovesti do destabilizacije institucija države.

Pusić je novinarima na Pantovčaku nakon razgovora s predsjednicom Republike kazala kako se slaže s ocjenom Grabar-Kitarović da se u Hrvatskoj dogodila ekstremna politička polarizacija.

“Polarizacija u hrvatskom društvu je zaista snažna i stvorila je, po mom mišljenju, vrlo nepovoljnu klimu u kojoj sama činjenica da netko nije na vlasti izaziva apsolutno negiranje i napad na sve i to nije dobro”, ustvrdila je.

Možemo se neslagati o mnogim stvarima, ali crtu treba podvući kod destabiliziranja institucija vlastite zemlje jer je ta destabilizacija kontraproduktivna i štetna. “Takve se stvari ne bi trebali raditi”, dodaje.

Druga je tema bila gospodarska situacija o kojoj je Grabar-Kitarović izrazila veliku zabrinutost, dodaje Pusić koja, pak, smatra da Hrvatska “sa svoje četiri ključne industrije, energetskom politikom kombiniranom s prometom i turizmom u godinama pred nama ima realne šanse solidnog rasta”.

“Ključno je smanjivati prepreke investiranju, a one se sve vrte oko pravosuđa, imovinskopravnih odnosa i funkcioniranja uprave. Oko toga bi zaista bilo dobro postići zajedničku ideju kako ih reducirati”, ističe Pusić.

S Grabar-Kitarović nije razgovarala o nedolasku čelnika SDP-a Zorana Milanovića na Pantovčak.

“Ne vidim neku veliku dramu u tome je li SDP ili bilo koja druga stranka došla ili ne. S vremenom će se perje slegnuti sa svih strana i moći će se normalno razgovarati, i treba se normalno razgovarati. Ali, svatko ima svoj dio posla. Izvršna vlast ima svoj dio posla”, kazala je.

Ustavno gledano, dodaje Pusić, funkcija predsjednika države je takva da ima veliki legitimitet i vrlo male ovlasti.

“Ono što daje predsjednici neki utjecaj je de facto osobni autoritet, a to se stječe s vremenom”, dodaje.

Nije se složila s ocjenama iz SDP-a da Grabar-KItarović razgovorima koje vodi s političkim strankama na Pantovčaku “puše u jedra HDZ-a”.

“Iskreno rečeno, mislim da je za njezinu poziciju u budućnosti kohabitacija puno zdravija od jednostranačke vlasti”, ocijenila je.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here