Putin odao počast vojnicima u Donbasu: domovina se brani – u Ukrajini

173

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru povodom Dana pobjede i vojne parade na središnjem moskovskom trgu odao počast ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu poručivši da se tamo brani domovina.

Vojnici i dragovoljci koji se bore u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, bore se za sigurnost Rusije, bore se za domovinu, rekao je Putin na Crvenom trgu.

“Borite se za svoju domovinu, za njezinu budućnost”, poručio je Putin vojnicima na godišnjoj, tradicionalnoj paradi kojom se obilježava pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

“Braneći domovinu kada se odlučuje o njezinoj sudbini uvijek je bila svetinja.  Danas se borite za naš narod u Donbasu, za sigurnost Rusije, naše domovine”, nastavio je.

Rusija je, podsjetio je, obećala da će “osloboditi” Donbas od Kijeva i dodao da su ljudi tamo bili izloženi velikoj agresiji, da su i “živi spaljivani”.

Također je kazao da je smrt svakog vojnika i časnika bolna za Rusiju te da će država učiniti sve za skrb njihovih obitelji.

U govoru je pobudio sjećanje na sovjetsko herojstvo u Dugom svjetskom ratu i svoju vojsku pozvao da ostvare pobjedu

Govor je završio povikom okupljenim vojnicima: “Za Rusiju. Za pobjedu”.

U svom govoru nije zaboravio više puta istaknuti da se Ukrajina naoružala oružjem NATO-a i da stoga predstavlja prijetnju Rusiji.

U 11-minutnom govoru na 75. dan ofenzive na Ukrajinu nije ništa rekao kako napreduje ruska “specijalna operacija” i nije dao do znanja koliko dugo bi mogla trajati.

U više navrata je usporedio rat u Ukrajini, kojeg opisuje kao bitku protiv nacistički orjentiranih ukrajinskih nacionalista, s izazovima Sovjetskog Saveza nakon invazije Adolfa Hitlera 1941.

Putin je rekao da se Rusija preventivno oduprijela agresiji jer se NATO širio i dostavljao naoružanje na njezine granice.

On je kazao kako je prijetila invazija ruskim teritorijima, uključujući Krim.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime