Radni sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom

823

Župan Ivo Žinić je danas, 4. rujna, u Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku održao radni sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom na temu povjeravanja poslova Ureda državne uprave Županiji. 

Reforma državne uprave kojom će se ukinuti uredi državne uprave, a njihovi poslovi povjeriti županijama kreće od 1. siječnja 2020. godine, a trenutno su u tijeku pripreme, kako u resornom ministarstvu, tako i u svim županijama.

“Nastavljamo dalje s ovom funkcionalnom reformom kojom će od 1. siječnja sljedeće godine uredi Državne uprave prijeći županijama. Na ovaj će način županije biti ojačane, ali i opterećene novim poslovima”, započeo je Žinić.

O koliko je opsežnoj reformi riječ govori i činjenica kako se temeljem izmijenjenog Zakona o sustavu državne uprave mijenja 66 posebnih zakona.

VEZANE VIJESTI
Svim sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan Božić

“Radi se o povjeravanju poslova Ureda državne uprave županijama. Obim poslova koji je prethodio i koji nam slijedi je jako velik. Izmijenjen je Zakon o sustavu državne uprave koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, a temeljem tog zakona mijenja se 66 posebnih zakona koja bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. Riječ je poslovima iz područja gospodarstva, opće uprave, društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa, otprilike 200 novih poslova pripast će županijama“, pojasnio je ministar Malenica, poručivši kako će korist predstojećih promjena najviše osjetiti građani koji će lakše i efikasnije ostvarivati određena prava:

“Cilj ove reforme je učiniti sustav efikasnijim i nadam se da ćemo na ovakav način, povjeravanjem poslova županijama, to i postići. Županije dakle od sada imaju na raspolaganju ispostave i matične urede koji su do sada djelovali u sklopu Ureda državne uprave i one će najbolje organizirati posao na način da svoje usluge i djelatnosti učine dostupnijima građanima.”

VEZANE VIJESTI
Zajednički donijeti odluke za kvalitetniji život u županiji

“Uredi državne uprave imaju čitav niz ispostava u jedinicama lokalne samouprave. S obzirom da imamo matičnih ureda u kojima nema dovoljno posla za ispunjavanje osmosatnog radnog vremena te ćemo djelatnike uključiti u obavljanje dodatnih poslova, primjerice poslova vezanih uz urudžbiranja. Na taj će način građani i izvan sjedišta županije moći obaviti što trebaju. Također, sva imovina koja je bila u vlasništvu Ureda državne uprave prelazi u županijski sustav.”

Ukupno bi 119 djelatnika Državne uprave trebalo prijeći u Županiju, međutim njih 28 ima uvjete za mirovinu, pa bi ta brojka mogla biti mnogo manja. Novac za njihove otpremnine, kao i za plaće onih koji prelaze, osiguran je iz državnog proračuna.

VEZANE VIJESTI
Formiranje nove mreže škola, rad zdravstvenih ustanova i sustav gospodarenja otpadom

“U Ministarstvu je predviđeno 350 milijuna kuna za plaće djelatnika koji prelaze u Županije te 150 milijuna kuna za otpremnine.”

Reformu je pozdravila i po ovlaštenju Vlade RH predstojnica Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji Silvija Desić Basarić. Sastanku su prisustvovali i državna tajnica pri Ministarstvu uprave Josipa Rimac te zamjenici župana Ivan Celjak i Roman Rosavec.

Očekuje se kako će do 15. prosinca biti potpisan sporazum o povjeravanju poslova ureda državnih uprava između resornog ministra i svih župana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here