Rakija ulazi u kategoriju prirodnog lijeka, tajnog narodnog oružja protiv mnogih bolesti, zajedno s maslinovim uljem, češnjakom (odnosno bijelim lukom), medom i drugim domaćim preparatima. Barem tako kažu…

Jedna čašica rakije liječi upale unutrašnjeg zida krvnih žila u kome se nalazi masna naslaga, koja može stvoriti pucanje i srčani udar. Jednako tako usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganja, ako kojim slučajem postoji. Uvriježeno je mišljenje da je rakija veoma ljekovita, a pokoja čašica žestokoga pića povoljno utječe na zdravlje. Potvrdila su to i neka medicinska istraživanja.
Istraživanja su utvrdila da umjereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava razinu lošeg kolesterola. Umjereni konzumenti rakije rijeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti kao što je primjerice povišen krvni tlak. Pod umjerenim pićem podrazumijeva se jedno do dva pića koja sadrže deset grama alkohola. Ova količina odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s time što se trudnicama ne preporučuje.

S druge strane, ako se često uzima veća doza alkohola onda je utjecaj štetan jer može oštetiti srčani mišić i dovesti do grčenja perifernih krvnih žila. U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina alkohola može doći do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promjenama. Istodobno dolazi do povišenog krvnog tlaka.

Za bol u želucu, prehladu, gripu i slične bolesti kažu da nema boljeg lijeka od rakije! Ona će ubiti sve bakterije i viruse ako se koji nađu u vama. Preporučuje se i za bolove u mišićima, da ne govorimo o dezinfekciji rana, ali onda se koristi u vanjskoj primjeni (iako to mnogi zaboravljaju).

Odlično paše kao aperitiv, za jutarnje buđenje, uz sir i pršut, uz kulen, može prije i poslije ručka, navečer uz vino ili pivo (presijecanje žestokim pićem u nekim je krajevima uobičajeno), pomaže da lakše zaspite, da zaboravite, da se nasmijete. Međutim, ako niste pili domaću rakiju, niste je uopće pili!

Šljivovica

Jednom riječju – klasika! Barem u sjevernim dijelovima Hrvatske. Rijetko ćete naići na pravu šljivovicu u kojoj se osjeti miris i okus šljiva. Najčešće su jake, bez boje, s mirisom koji podsjeća samo na čisti alkohol, ali tek kad legne na želudac, osjetit ćete pravu šljivu kad vam se iz utrobe cijelim tijelom proširi neka čudna toplina.
Ako i naletite na lošiju verziju, ne može biti gora od loze. Ona će vam sigurno pomoći kod bolova u trbuhu, posebno ako ste pojeli nešto masno ili lošije kvalitete, šljiva će u sekundi razgraditi sve štetne (a i neštetne) tvari. Ipak, oprezno s njom! Pretjerano pijanstvo moglo bi biti gore od bilo kojeg do sad!

Travarica
Postoje mnoge vrste travarice, otprilike onoliki broj koliko postoji i vrsta ljekovitih biljaka. Rakija travarica se ističe svojim mirisom, a ona je jedna od najljekovitijih rakija. Miris travarice također varira u ovisnosti od kojih trava se rakija pripremila. Boja rakije travarice varira od žućkaste pa sve do zelenkaste. Ako osoba pati od bolova u leđima tada preporučujemo masažu sa travaricom od pelina.

Medena rakija
Medica je također ljekovita rakija, pogotovo ona sa dodatkom propolisa. Ova rakija je jako pitka, sa dosta manjim udjelom alkohola u sebi ako je usporedimo sa već navedenim vrstama rakija. Zbog svog blagog okusa, medicu je opasno piti baš iz razloga da se ne pretjera. Pripazite na količinu rakije koju pijete.

Loza

Dobru lozu teško je naći budući da se ionako vrlo često oplemenjuje travama. O onoj industrijskoj možemo reći samo to da je jako korisna kod zubobolje, posebno ako je u pitanju upala. Ništa vam neće bolje utrnuti zub od čašice, dvije ili tri loze.

Komovica
Rakija Komovica se priprema od ‘ostataka’ tvari za lozu, pa možemo reći da je ona lošije kvalitete od Loze. Ipak, u Komovicu se često stavljaju razne trave što je dovodi na popis ljekovitih rakija. Komovica liječi ovisno o vrstama trava koje su u njoj.

Viljamovka

U posljednje se vrijeme sve više cijene rakije dobivene od čistih sorti voćki. Kako je za šljivovicu najbolja vrsta šljiva takozvana bistrica, tako je najcjenjenija rakija od kruške viljamovke. Bolju kvalitetu rakiji dat će sorta, tj. voćka bogatija šećerom i kiselinama. Prirodna voćna rakija viljamovka jedna je od najcjenjenijih na našim prostorima, posebno se proizvodi u sjeveroistočnim dijelovima Hrvatske. Ne treba je miješati s kruškovcem (kao ni medicu s medovinom), likerom od kruške, jarko crvene boje koji se najčešće pije s malo mlijeka. Viljamovka se, naravno, ni s čime ne miješa, ona bez obzira na jačinu ima specifičan voćni okus.

Mastika
Iako se mastika u našoj zemlji baš ne priprema, makedonska je mastika poznata širom ovih prostora. Premda ona industrijski proizvedena nema ljekovitih svojstava (osim možda za masažu), domaća mastika priprema se od biljke anis koja je posebno dobra za dišne organe i za želučane probleme. Upravo joj anis daje neobičan, mentol okus zbog kojeg je mnogima odbojna.
S možda malim razlikama, makedonska je mastika isto što i grčki ouzo (uzo) i turski raki (čita se bez ‘i’). Za razliku od drugih rakija, koje se piju u malim čašicama 0,03 l, mastika se često toči po jedan decilitar, ali se zatim miješa s vodom. Tako pomiješana prozirna tekućina postaje bijela poput mlijeka, ima blaži, ali jednako aromatičan okus.

Orahovica

Orahovica je poznata u svim dijelovima Hrvatske i poput nekih voćnih rakija nema velik postotak alkohola, pa gotovo da se može nazvati likerom. Orah općenito ima veliku primjenu i učinkovitost, linktura od zelenih oraha jača korijen kose, ulje se koristi za tamnjenje kože kod sunčanja, a sam plod izrazito je dobar za gastritis i masnoće u krvi.
Kad se od tako čudotvorno zdrave biljke pripremi rakija, ona ne može biti loša. Ima tamniju, smeđu boju čiji intenzitet ovisi o tome koliko se orasi dugo drže u rakiji, a okus je kombinacija slatkog i gorkog.

Biska

Biska je vrsta biljke, nekima možda poznatija pod imenom imela. Njeni plodovi su otrovni, dok stabljika i listovi imaju izrazito ljekovita svojstva. U starim je tekstovima zapisana kao lijek protiv epilepsije, ali i koječega drugog – regulira krvni tlak, hormonalne poremećaje te neke srčane tegobe.
Posebno poznato mjesto po pripremanju biske je istarski Vrh čiji je stanovnici spremaju od domaće komovice te miješaju s imelom i još tri vrste trave.

Višnjevac

Iako višnjevac uglavnom smatraju likerom, i on može biti bogat alkoholom kao i bilo koja druga vrsta rakije. Cijele, očišćene višnje stavljaju se u lozu ili komovicu da odstoje i fermentiraju, a rezultat je slatka, tamnocrvena tekućina, istovremeno jaka i pitka. Oni proizvodi pripremljeni s nešto manjim postotkom alkohola mogu se piti doslovce kao sokić.
Za pripremu višnjevca ne treba vam kuća, dvorište, kotao i slično, višnje u rakiji mogu stajati i na balkonu u stanu. Bitno je samo pogoditi mjeru, a mi ćemo vam odati još jednu tajnu: kad stavite višnje na vrenje, pritom ulijte i malo ruma, to će još više obogatiti okus vašem višnjevcu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime