Razočaravajuće istraživanje – čašica nakon ručka nema magičan učinak!

Otprije znamo da konzumiranje velikih količina alkohola šteti zdravlju i povećava rizik od razvoja moždanog udara, no postavilo se pitanje je li uopće zdravo piti umjerene količine alkohola

418

Novi rezultati velike znanstvene studije o konzumiranju alkoholu su pokazali da čak i umjeren unos alkohola povećava krvni tlak i izglede za razvoj moždanog udara, suprotno ranijim tvrdnjama po kojima jedno do dva pića dnevno imaju zaštitnu ulogu za srce.

Britanski i kineski znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, Sveučilišta u Pekingu i Kineske akademije medicinskih znanosti tijekom deset godina pratili su 500.000 kineskih državljana, no tvrde u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Lancet, da isto vrijedi za sve populacije i da su najbolji dokaz izravnog učinka alkohola.

Otprije znamo da konzumiranje velikih količina alkohola šteti zdravlju i povećava rizik od razvoja moždanog udara, no postavilo se pitanje je li uopće zdravo piti umjerene količine alkohola.

Znanstvenici su otkrili da jedno do dva pića dnevno povećavaju rizik od razvoja moždanog udara za 10 do 15 posto, dok četiri pića dnevno povećavaju opasnost od moždanog udara za 35 posto. Za potrebe studije jedno piće su definirali kao – malu čašu vina, bocu piva ili jedno žestoko piće.

VEZANE VIJESTI
Policija traga za vozačem koji je na području Novske izazvao nesreću pa pobjegao

Po podacima britanskih znanstvenika tijekom života moždani udar doživi 16 od 100 muškaraca i 20 do stotinu žena.

Kad bi sudionici grupe od 100 osoba koje ne piju, počeli svakodnevno konzumirati čašu ili dvije alkohola, taj bi se postotak povećao. Profesor sa Sveučilišta u Cambridgeu David Spiegelhalter ističe da se svakodnevnim ispijanjem oko pola boce vina rizik od moždanog udara općenito povećava za 38 posto. Dodaje da lijekovi za smanjenje razine kolesterola u krvi nemaju učinak kada se miješaju s alkoholom.

Autor istraživanja, profesor Richard Peto s oksfordskog sveučilišta kaže da nisu uspjeli dokazati tvrdnje po kojima vino i pivo imaju čaroban zaštitni učinak.

Istraživanje je provedeno u Aziji jer znanstvenici smatraju da su azijske zemlje pogodno područje za proučavanje fenomena kako alkohol djeluje na ljude. Naime, brojni Kinezi posjeduju kombinaciju gena koja ih, na neki način odvraća od alkohola jer im njegovo konzumiranje izaziva lošu reakciju te se poslije alkohola loše osjećaju.

VEZANE VIJESTI
Na gruntu: vino

Kada su znanstvenici usporedili konzumaciju alkoholnih pića u Kini i u ostalom dijelu svijeta ustanovili su da svaki treći Kinez ne pije te da alkohol u Kini konzumira vrlo malo žena. Stanovnici zapadnih zemalja svijeta nemaju iste gene, zbog čega je bilo nemoguće provesti sličnu studiju.

Britanski profesor Kevin McConway smatra da je studija omogućila uvid u više informacija o tomu na koji način alkohol utječe na neke bolesti, no da ovo istraživanje ni u kojem slučaju ne može biti definitivan zaključak.

A profesor David Spiegelhalter s Cambridgea kaže da ga je studija “pokolebala”. “Dosad sam bio uvjeren da umjerena konzumacija alkohola štiti od kardiovaskularnih bolesti, no sada u to sumnjam”, kazao je.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here