U sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku održana je uvodna konferencija projekta “Razminiranje i društveno-gospodarske integracije” koji se sastoji od razminiranja zaštićenog šumskog zemljišta, ali i društveno-gospodarske integracije žrtava mina.
Riječ je o razminiranju zaštićenog dijela Kotar šume između Petrinje i Siska, područje koje je najzagađenije minama, ali i društveno-gospodarskoj integraciji žrtava mina.

Fotografija FotoBanovina.

Faze projekta, koji je financiran darovnicom Švicarske Konfederacije u iznosu od oko 23 milijuna kuna, od čega je 18,9 milijuna kuna namijenjeno za razminiranje, pojasnio je Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a: “Projekt se sastoji od dvije cjeline, razminiranje i pomoć osobama stradalih od eksplozivnih ostataka rata. Zadovoljstvo mi je izvijestiti Vas da je prvi dio projekta dovršen. Dakle, HCR je po provedbenom postupku javne nabave ustupio poslove razminiranja dijela Kotar šume, koja je odabrana zbog velikog broja stradalih osoba te zbog izrazito velike minske zagađenosti. Poslove razminiranja izvodilo je 25 tvrtki u 39 radnih dana te je na samo 1,4 kilometara minsko sumnjivog područja pronađeno i uništeno 3585 komada eksplozivnih ostataka rata.”

Fotografija FotoBanovina.

Drugu fazu projekta ukratko je na konferenciji opisao ravnatelj Vladinog Ureda za razminiranje Hrvoje Debač: “Druga komponenta ovog projekta odnosi se na mjere osnaživanje integracije minskih stradalnika koji će se provoditi na cjelokupnom području Republike Hrvatske koje je bilo zahvaćeno Domovinskim ratom. U toj fazi izraditi će se ponajprije jednistvena baza žrtava mina, čemu će prethoditi popisivanje svih minskih stradalnika od 1996.godine, tj,od datuma završetka rata do danas. ”

Fotografija FotoBanovina.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac naglasio je
posebnu važnost segmenta društveno-gospodarske integracije, kroz koju će se uspostaviti prva, jedinstvena baza podataka o stradalima od mina, analiza socio-ekonomskih potreba, program edukacije te investicije u područja pogođena minama.

Fotografija FotoBanovina.

Na situaciju vezanu uz razminiranje na području Sisačko-moslavačke županije, inače druge po zagađenosti minsko eksplozivnim sredstvima u Hrvatskoj nakon Ličko – senjske županije, osvrnuo se ovom prilikom župan Ivo Žinić: “U ovoj godini u županiji će biti razminirano oko 90 hektara površine i ostati će samo šumske površine zagađene minsko-sumnjivim-eksplozivnim sredstvima.
Naš cilj je da u što skorije vrijeme , ali kao župan bit ću sretan da bude i do 2025.godine naša županija potpuno razminirana. ”

Fotografija FotoBanovina.

Da je razminiranje i dalje prioritet Republike Hrvatske naglasio je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova:” Vlada Republike Hrvatske od samog početka je prepoznala minski problem
kao strateški i to osiguranjem stabilnih izvora financiranja u Državnom proračunu, zajmovima Svjetske banke i proračunima hrvatskih javnih poduzeća, pretpristupnim te strukturnim, kohedijskim fondovima EU, ali i dobrom i transparentnom suradnjom s domaćim i međunarodnim donatorima. Sveukupno smo za poslove razminiranja svih izvora financiranja od 1998. godine, kada počinje ovakav sustavni pristup razminiranju do 2017.godine utrošili 5.4 milijarde kuna.”

Fotografija FotoBanovina.

Emilija Georgiev, veleposlanica Švicarske Konfederacije u RH istaknula je kako je opasnost od mina na ovom području, koje je okruženo naseljima, prepoznala i Vlada Švicarske Konfederacije te je novom donacijom i daljnjom suradnjom nastoji smanjiti. Veleposlanica Georgiev je ujedno čestitala na dosadašnjoj suradnji i uspješno obavljenom prvom dijelu projekta.

Fotografija FotoBanovina.

 

[srizonfbalbum id=2242]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime