VIDEO – Reformisti žele vratiti sudstvo u Petrinju

653

Nezadovoljni prijedlogom novog oblika pravosudne reorganizacije u Republici Hrvatskoj kroz Zakon o područjima i sjedištima sudova, kojim grad Petrinja niti u budućem ustroju neće biti sjedište općinskog suda, petrinjska gradska organizacija Narodne stranke – Reformisti organizirala je 17. veljače na petrinjskoj gradskoj tržnici potpisivanje peticije pod nazivom “Vratimo sudstvo u Petrinju”. Problematiku budućeg ustroja sudova koji „zaobilazi“ Petrinju pojasnila je ovom prilikom članica Središnjeg odbora Narode stranke-Reformisti Sisačko-moslavačke županije Jasmina Robinić.

„Neki od parametara, koji su bitni kada se radi o ovom prijedlogu, a nude ustanovljenje devet novih, uz postojeća 24 općinska  suda, bili su veličina i geografska specifičnosti pojedinog područja, broj stanovnika, postojanje infrastrukture za ustanovljenje suda, ali i neki statistički podaci o radu sudova u Republici Hrvatskoj. Kada govorimo konkretno u gradu Petrinji, Petrinja se prostire na površini od 40 četvornih kilometara, broji otprilike 25 tisuća stanovnika, no tu možemo govoriti i o populaciji okolnih općina i gradova, između ostalog gradova Gline i Hrvatske Kostajnice te općina Topusko, Gvozd, Majur i Donji Kukuruzari koji također gravitiraju prema Petrinji. Tu dakle govorimo o populaciju od otprilike 50 tisuća stanovnika. Što se pak tiče postojanja infrastrukture, upravo se u našoj pozadini nalazi zgrada bivšeg suda za koju smatramo da je i dalje prikladna za ponovno ustanovljenje  općinskog suda. Nadalje, ovim prijedlogom Zakona također se predlaže i spajanje svih općinskih i prekršajnih sudova u Republici Hrvatskoj što znači da ako se to dogodi, možemo govoriti o potpunom gubljenju, odnosno gušenju sudbene vlasti u Petrinji“, kazala je Robinić te dodala kako peticijom nastoje ispraviti nepravdu nanesenu gradu Petrinji ukidanjem sudbene vlasti.

VEZANE VIJESTI
Humanitarni Novogodišnji bal u Petrinji

 

„Ovim putem smo pozvali sve građane grada Petrinje, ali i okolnih gradova i općina na potpisivanje naše peticije „Vratimo sudstvo u Petrinju“. Zašto? Jedna od karakteristika urbane sredine je, između ostalog, i postojanje sudbine institucije i mi smatramo da to zaslužujemo. I naš gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović je i na državnoj razini, u ime svog kluba zastupnika, uputio svoje očitovanje o ovom prijedlogu u kojem je naveo gotovo identične prijedloge i stavove koje smo i mi ovdje iznijeli. Smatramo da ovakvim našim odazivom s lokalne razine, otpisivanjem peticije, možemo uvelike doprinijeti barem dopuni tog prijedloga Zakona, ako ne da imamo općinski sud, onda berem neku stalnu službu. U prilog tome možemo govoriti i o bogatoj povijesnoj tradiciji postojanja sudstva u Petrinji, a to je još tamo negdje od polovice 18. stoljeća. Smatramo da je ovakav prijedlog Zakona, bez uzimanja u obzir Petrinje po pitanju ponovnog ustanovljenja općinskog suda, vrlo nepravedan, nelogičan i neracionalan“, ustvrdila je Robinić.

VEZANE VIJESTI
Anina kuća ljepote preselila u novi prostor

Ako ste propustili potpisati peticiju, ne morate brinuti, bit će još prilike, budući da su petrinjski Reformisti najavili kako će održati još nekoliko akcija potpisivanja peticije o kojima će pravovremeno izvijestiti javnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here