Na području Jasenovca  izmjeren je najviši vodostaj Save u povijesti – 917 cm čime je premašen rekord od 907 cm iz 1970. godine. Vodostaj i dalje raste oko jedan centimetar na sat i prognoze su da će narasti još 10-15 cm. Proglašeno je izvanredno stanje, najviši stupanj obrane od poplava. Stanje je to kojeg su se u Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije nadali izbjeći, ali na koje su se spremali, rekao je jučer poslijepodne na izvanrednoj  sjednici župan Ivo Žinić.

„Mi smo proteklih par dana napravili preventivne akcije, izvisili određene postojeće dionice nasipa koje ovog trena u cijelosti mogu primiti i veći vodostaj. Trenutno na području rijeke Save, ovdje u Jasenovcu i Trebežu, visine mogu dosegnuti i gotovo 30 centimetara veći vodostaj nego je ikad zabilježen. Međutim, moramo biti oprezni i upravo su doneseni zaključci o oko danonoćno dežuranja na svim nasipima na kritičnim mjestima. Djelatnici Hrvatskih voda, lokalno stanovništvo, vatrogasci i sve ostale službe su na terenu i prate eventualno moguće pukotine na određenim na nasipima ili neke druge neželjene posljedice. Molim i sve stanovnike koji žive na određenim područjima, ukoliko uoče nešto netipično, nešto što je neuobičajeno da odmah jave u Stožer, najbližoj u službi ili načelnici Općine tako da bi stručnjaci to mogli obići i vidjeti što se događa“, kazao je Žinić te poručio kako, iako će vodni val biti daleko veći no ikada, ne bi trebalo biti većih problema. „Mi smo spremni, sve su službe na terenu i nema mjesta panici“, zaključio je župan.

VEZANE VIJESTI
Hrvatska Kostajnica živi za vrijeme Kestenijade

 

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako u idućih dva-tri dana očekuju vršna opterećenja i pritiske na nasipe, tj. na čitav sustav obrane od poplave na području Jasenovca.

„Mi smo proteklih nekoliko dana održali više sjednica Stožera, sve se dogovorili, zapravo i puno toga i napravili, nadvisili do potrebnih kota, tako da će se sad praktično više-manje naše aktivnosti svoditi na kontrolu i na eventualno žurnu reakciju. To je u ovom trenutku najvažnije. Trenutno nema nikakve ugroze, ali smo svjesni opasnosti. S obzirom da je ovo situacija koje se do sad još nije dogodila,  moramo biti iznimno oprezni i potrebna je suradnja svih, spremni smo za žurne intervencije, ali i za bilo kakva druga događanja da adekvatno odgovorimo“, rekao je Đuroković.

VEZANE VIJESTI
Tradicionalna Šumarska zabava sisačkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva

Hrvatska vojska je na terenu i pomaže mještanima i nadležnim službama, potvrdio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

„Sad nam je fokus ovdje u Sisačko- moslavačkoj županiji od Letovanić ovdje prema Jasenovcu. U pripravnosti je 300 vojnika. Trenutno je na terenu 160, 10 inženjerijskih strojeva, 10 čamaca, dvije amfibije, to je sve u jednoj pripravnosti i u vrlo brzom roku mogu biti na mjestu događaja da zaštitimo ljude i imovinu“, ustvrdio je Jurković.

Vrhunac vodenog vala očekuje se sutra, a danas će se u Jasenovcu održati novi sastanak Kriznog stožera na kojem će nazočiti i premijer Andrej Plenković te ministar obrane RH Damir Krističević i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here