Ruksak (pun) kulture stigao u Topusko

Program je ponovno aktiviran početkom ovoga tjedna

291
Foto: Središnji državni ured za demografiju i mlade

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetile su Lječilište Topusko gdje se od ovoga tjedna pa sve do lipnja odvija program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade iz Sisačko-moslavačke županije.

U programu Ruksak (pun) kulture sudjeluje 3.174 učenika iz 24 osnovne škole, održat će se više od 100 radionica, 30 kazališnih i 10 plesnih predstava, 10 glazbenih koncerata i 10 filmskih projekcija.

Središnji državni ured pokrenuo je inicijativu za organizaciju jednodnevnih izleta za učenike osnovne škole s područja Sisačko-moslavačke županije kojima je cilj pružiti pomoć i podršku djeci i mladima organizacijom bogatih edukativnih, kulturnih, sportskih i društvenih sadržaja kako bi kroz igru, druženje, učenje lakše prebrodili trenutno razdoblje. Troškove organizacije, prijevoza i prehrane snosi Središnji državni ured za demografiju i mlade.

„Potakla sam ovakvu inicijativu da se djeca i mladi izmjeste barem na jedan dan u sigurnije i poticajnije okruženje. Terme su nam odmah izašle u susret i ponudile se kao mjesto na kojem se djeca mogu podružiti i zabaviti“, istaknula je državna tajnica Josić.

Foto: Središnji državni ured za demografiju i mlade

Samo udruženim snagama Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade ponovno se aktivirao program Ruksak (pun) kulture, koji je već postojao, no zbog okolnosti pandemije nije aktivno živio neko vrijeme.

„To su interaktivni programi usklađeni s redovitim školskim kurikulumom te potiču dječju kreativnost, otvaraju njihovo srce i njihova razmišljanja prema svim oblicima umjetnosti, kroz programe i radionice okrenute i namijenjene specifično djeci upoznaju se s različitim oblicima umjetničkog stvaralaštva“ izjavila je ministrica.

Kako bi se pomoglo redovnim studentima sa Sisačko-moslavačkog područja, Središnji državni ured za demografiju i mlade osigurao je subvencioniranje preostalog nesubvencioniranog dijela iznosa cijene mjesečne karte za prijevoz na relaciji mjesto prebivališta – Zagreb i  Sisak – Petrinja. Prijevoz će se sufinancirati u razdoblju od 6 mjeseci tijekom akademske godine za 268 redovnih studenata, korisnika autobusnog i željezničkog prijevoza.

„Kako bi se zadržali mladi na području Sisačko-moslavačke županije na nama je da obnovimo njihove domove ali i infrastrukturu. Mnogi problemi su postojali i prije, ali su sada nakon potresa došli do izražaja. Ovo nam je samo poticaj da što više ulažemo u mlade pa i kroz ovakve inicijative usmjerene djeci i mladima. Oni nisu samo naša budućnost, već i naša sadašnjost“ poručila je Željka Josić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime