SABOR Milošević se vraća, ulazi Komes

Sabor je uskratio odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv Dražena Bošnjakovića

239

Hrvatski sabor potvrdio je u petak da se iz Vlade u zastupničke klupe vraća Boris Milošević (SDSS), a da Magdalena Komes (HDZ), gradonačelnica Petrinje, u saborskim redovima mijenja Marina Piletića, novog ministra rada i socijalne skrbi.

Miloševića, koji je iz Vlade otišao jer je pod istragom DORH-a, u Saboru je mijenjala je Anja Šimpraga koja je u petak potvrđena za potpredsjednicu Vlade, dužnost koju je on obnašao.

Iako Sabor takve zamjene odrađuje bez rasprave, ovoga je puta bilo drugačije, no u konačnici, odluka o Miloševićevu povratku donesena je jednoglasno, sa 82 glasa.

Sabor nema deblji obraz od Vlade

Njegov povratak problematizirala je Mostova Marija Selak Raspudić kazavši da je nedopustivo da se donosi odluka da je Milošević, koji ne može obnašati dužnost potpredsjednika Vlade, jer je pod istragom DORH-a, istodobno dovoljno dobar da bude član Sabora.

„Sabor nema deblji obraz od Vlade i nije predziđe zatvora, nećemo dopustiti ovakvo ponižavanje Sabora i da u naše redove ubacujete one koji su pod istragom DORH-a“, poručila je.

HDZ-ove je zastupnike upitala „zar će dosita dopustiti ovakav otvoreni i nedvosmisleni sunovrat Sabora“.

U Miloševićevu obranu stali su vladajući, ali i dio oporbenih zastupnika, među kojima i Anka Mrak Taritaš (Glas) pitajući kolege „tko nam daje pravo suditi tko može, a tko ne sjediti u sabornici“?

U raspravu se uključio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističući da je Milošević izabran u Sabor, da ga nitko nije „ubacio“, da je osvojio mandat na izborima i ima pravo odlučiti što će sa njim. Tu je i presumpcija nevinosti, ne znam s kojom sigurnošću govorite da će netko završiti u zatvoru, kazao je Mostovoj zastupnici.

Dodao je i kako ima još zastupnika koji su u sličnoj, pa i u proceduralnoj težoj situaciji od Miloševića, a na to nije reagirala.

„Ako mu je netko presudio, to je vaša Vlada koja ga je izbacila iz svojih redova“, odgovorila mu je Selak Raspudić.

Milošević ima svoj mandat, ne možete ga osporiti ni vi, ni ja, poručio joj je Branko Bačić (HDZ) čudeći se obratima u Mostovim stavovima.

Do prije par dana govorili ste da je narod suveren i da nitko ne može biti iznad njega, a sada čujemo da bi zastupnici trebali biti iznad tog istog naroda koji je Miloševića izabrao, kazao je Bačić.

Radin: Milošević je častan čovjek

„Milošević se ne vraća u Sabor da bi vas kompromitirao ili da bi Sabor pretvorio u predvorje zatvora, vraća se jer ima uporište u zakonu, rezultatima izbora“, naglašava i Milorad Pupovac (SDSS).

Mostovce proziva da „skaču na sve i svakoga kako bi eventualno dobili promil podrške u javnosti, oni i još jedan u ovoj zemlji“.

Glasovat ću za Miloševićev povratak, jer to nije ni političko, ni moralno, nego administrativno pitanje, tumači Furio Radin (Klub manjina) koji je devet puta biran u Sabor i prisegnuo na Ustav. Ističe i da je Milošević „vrlo častan čovjek“, te da će se pokazati da je takav.

Sabor je uskratio odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv Dražena Bošnjakovića (HDZ) dok mu traje zastupnički mandat.

Zapravo je prihvatio izvješće MIP-a koji je utvrdio da je USKOK odbacio kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio supsidijarni tužitelj Josip Vujčić.

Sabor je tu odluku donio jednoglasno, sa 79 glasova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime