Savjeti i upute građanima za sudjelovanje u prometu u zimskim mjesecima

450

Povodom nadolazećih zimskih mjeseci i zimskih uvjeta na cestama, Policijska uprava zagrebačka – Policijska postaja Velika Gorica izdala je priopćenje za javnost, odnosno savjete i upute za građane za sigurno sudjelovanje u prometu u zimskim mjesecima.

U zimskim mjesecima kada je kolnik prekriven snijegom dolazi do smanjenja broja vozila u prometu na cesti jer se dosta vozača umjesto svojim vozilima prevozi javnim prijevozom. Slijedom toga, unatoč pogoršanim uvjetima na kolniku, dolazi do smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Uvjeti za sigurno sudjelovanje u prometu smanjuju se uslijed magle, kiše, mraza, poledice, ledene kiše ili snijega, što se očituje u bitno smanjenoj vidljivosti, preglednosti te mokrom i klizavom kolniku koji uzrokuje znatno povećanje zaustavnog puta vozila.

Pod zimskim uvjetima na cesti smatra se vrijeme kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Pod zimskom opremom vozila podrazumijevaju se za motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, :

– zimske gume (oznaka M+S) na svim kotačima ili

– ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijeva se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozilima se ne smiju stavljati gume s čavlima.

PODSJEĆAMO I SAVJETUJEMO

Takvi uvjeti od vozača prvenstveno zahtijevaju maksimalnu koncentraciju na vožnju i primjenu vozačkog znanja, iskustva i vještine. Pješaci, a naročito djeca, bi radi bolje uočljivosti trebali imati uočljivu odjeću i obuću, a poželjna je odjeća i obuća s reflektirajućim dodacima.

Brzina; sklizak kolnik produžava zaustavni put, vozilo se zanosi, proklizava, skliže s kolnika ili prelazi na kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera. Stoga je osnovno pravilo vožnje u zimskim uvjetima smanjiti brzinu vožnje, odnosno prilagoditi je vremenskim uvjetima, stanju na kolniku, vidljivosti i preglednosti.

Razmak između vozila; neophodno je održavati povećani razmak u odnosu na vozilo koje se kreće ispred. Na umu se uvijek mora imati da se na mokrom i skliskom kolniku produžava put kočenja, odnosno zaustavni put.

Upravljanje vozilom; vožnja treba biti ujednačena, bez naglih ubrzavanja i usporavanja te nekontroliranih trzaja upravljačem. Kočiti se mora blago bez naglog usporavanja kretanja vozilom.

Mimoilaženje i pretjecanje; u susretu s drugim vozilom smanjite brzinu. Ako procijenite da je mimoilaženje otežano ili se ne bi moglo obaviti bez opasnosti, prvi zaustavite vozilo i dopustite prolazak vozilu iz suprotnog smjera.

Na mokrom, djelomično zaleđenom kolniku ili kolniku prekrivenom snijegom bitno je povećan rizik pretjecanja.

Vozačima teretnih vozila savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme bez obzira na trenutno stanje kolnika te da se prije polaska na put raspitaju i o mogućim posebnim zabranama prometa za teretna vozila, a naročito ako putuju preko Like i Gorskog Kotara ili Slovenije.

Održavati; čisto vjetrobransko i ostala vanjska prozorska stakla kako bi uvijek mogli vidjeti točnu prometnu situaciju bez čega se ne može poduzimati potrebne radnje za sigurno upravljanje vozilom, imati ispravan uređaj za brisanje i pranje vjetrobrana, imati uključena svjetla (“vidjeti i biti viđen”), pravovremeno najavljivati namjere i radnje ostalim sudionicima u prometu, novčana kazna za zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg koji nije očišćen sa vozila iznosi 700 kuna

Ne zaboravite; povećajte pozornost kada prometujete cestom kroz usjeke i zasjeke, mostove, vijadukte, mjesta gdje je cesta u sjeni, a koja su prethodno bila izložena djelovanju sunca, snijeg se otopio pa se na tim mjestima sigurno može očekivati poledica.

Redovito pratite vremensku prognozu kako bi se uspješno pripremili za uvjete koji vas očekuju na cesti i slušajte informacije o stanju na cestama.

Uvažavajte zabrane i ne ulazite na dionice prometnica ili na prometnice kojima je kretanje zabranjeno, jer na taj način pomažete zimskoj službi u učinkovitom čišćenju i osposobljavanju cesta u zimskim uvjetima.

Ne podcjenjujte utjecaj mokrog ili zaleđenog kolnika u odnosu na vozne karakteristike vašeg vozila.

Ne precjenjujte osobnu sposobnost. Vjerojatnost da će se nesreća dogoditi na zaleđenom kolniku je desetak puta veća nego na suhom kolniku.

Za rješavanje prometnih problema uzrokovanih padanjem snijega i poledicom mjerodavni su stožeri zimskih službi, s kojima policija svakodnevno razmjenjuje informacije o stanju na cestama.

Na kraju, upozoravamo vozače da ćemo za vrijeme zimskih uvjeta na cestama provjeravati imaju li vozila potrebnu zimsku opremu i vozače ćemo sankcionirati, a novčana kazna za prekršaj je 700 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here