Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnost, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca, Grad Glina i gradsko Povjerenstvo za ljudska prava i ravnopravnost spolova organiziralo je predavanje „Kako reći ovisnosti ne?“ (KRON III) koje je 26. studenoga održano u Hrvatskom domu u Glini.

Riječ je o projektu kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Klubom liječenih alkoholičara Kutina, a uz potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske s ciljem sprječavanja i prevencije ovisnosti o duhanskim proizvodima, alkoholu te o kocki i igrama na sreću, pojasnila je predsjednica Povjerenstva za ljudska prava i ravnopravnost spolova Grada Gline Melita Lončarić Biškup.

„Predavanje je namijenjeno čitavoj populaciji, ali ovo je predavanje za odrasle, dok ćemo u srijedu, 28. studenoga u 12 sati imati predavanje za osme razrede osnovne škole. Želimo upozoriti lokalnu zajednicu i građane na ove probleme, ali i vidjeti u kojoj domeni je zahvaćeno naše područje. Mene osobno izuzetno zanima stanje vezano za drogu. Stoga ćemo imati i predavanje predstavnika iz Policijske postaje Glina u kojem će se osvrnuti i na situaciju u Glini. Svi smo svjesni da je droga prisutna i među maloljetnicima i među odraslima, ali ona je još uvijek nekakva tabu tema o kojoj se malo priča, a onda kad nastanu problemi, onda je to ustvari problem čitave zajednice, a ne samo pojedinca. Po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, zdravlje nije samo odsustvo bolesti, nego cjelokupno psihičko, fizičko i socijalno blagostanje. Ovisnosti narušavaju sve te tri činjenice, s tim da posljedice ovisnosti nastaju tek kasnije kada je već zdravlje u sva tri aspekta vrlo narušeno, a to je onda problem za cjelokupnu zajednicu“, kazala je Lončarić Biškup.

VEZANE VIJESTI
U Glini brinu za sve stanovnike grada, bez obzira na njihovu nacionalnost

Predavačica dr. Marija Starčević iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije podsjetila je kako je ovo treći ciklus projekta „Kako reći ovisnosti ne“ kojim žele povećati svjesnosti mladih, njihovih obitelji i ostalih stanovnika Sisačko-moslavačke županije o štetnosti ovisnosti o alkoholu, pušenju i kocki te njihovom utjecaju na zdravlje, a osvrnula se i na situaciju u županiji po pitanju ovih oblika ovisnosti.

„Mi se ne razlikujemo od ostatka Hrvatske. Što se tiče pušenja, svaka treća osoba je pušač, podjednako puše i muškarci i žene, a slično je i s ispijanjem alkohola. Trenutno nam se čini da je zaista ovisnost o kocki uzela maha, ali i ispijanje alkohola koje dovodi do prometnih nezgoda ili do natjecanja kod mladih tko će koliko, tj. tko će više popiti. Alkohol je nekim dijelom dio naše tradicije, vezan je i uz područje u kojem živimo gdje imamo Moslavinu, vinske ceste, mnoge manifestacije i proslave, imamo vinske ceste…. Dakle, to je ponašanje koje zapravo nije neobično u našem društvu, odnosno u našoj županiji jer znamo da smo vinorodno područje“, istaknula je Starčević.

VEZANE VIJESTI
Gradonačelnik Kostanjević za Uskrs građane pozvao na zajedništvo

Da je na području županije alkoholizam najzastupljeniji oblik ovisnosti potvrdila je ovom prilikom i Mirna Bjelić, terapeutkinja u Klubu liječenih alkoholičara iz Kutine, a otkrila nam je i kako na jednostavan način otkriti jesmo li ovisni o alkoholu.

„Pije se u svim prilikama i to je društveno prihvatljivo. Alkohol je prisutan na brojnim događanjima, različitim proslavama, tako da se puno pije i u konačnici jedan posto društvenih potrošača preraste u ovisnika o alkoholu. Kako odrediti je li netko ovisnik nije lako pitanje. Treba si postaviti pitanje ima li uopće ima problem s ovisnošću ili je društveni potrošač. Svaki društveni potrošače ima šansu postati ovisnik, ali to ne mora biti slučaj. Pokušajte odgovoriti na četiri pitanja koja su vrlo popularna po jednom upitniku; Smatrate li da bi trebali smanjiti alkohol ili prestati piti?, Osjećate li krivicu kad pijete alkohol?, Upozoravaju li vas drugi da imate problem s pijenjem alkohola? i Trebate li alkohol ujutro lako bi uopće otvorili oči i počeli funkcionirati? Samo dva potvrdna odgovora upućuju da čovjek ima problem s alkoholom“, pojasnila je Bjelić.

VEZANE VIJESTI
GLINA Ukrao cigareta za 42 tisuće kuna!

Dodajmo da „Kako reći ovisnosti ne“ možete saznati i u Savjetovalištu za probleme ovisnosti ponedjeljkom od 15 do 16.30 na adresi Augusta Šenoe 2 u Kutini ili na telefonu 098 988 3800!

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here