Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnost, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca, Grad Glina i gradsko Povjerenstvo za ljudska prava i ravnopravnost spolova organiziralo je predavanje „Kako reći ovisnosti ne?“ (KRON III) koje je 26. studenoga održano u Hrvatskom domu u Glini.

Riječ je o projektu kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Klubom liječenih alkoholičara Kutina, a uz potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske s ciljem sprječavanja i prevencije ovisnosti o duhanskim proizvodima, alkoholu te o kocki i igrama na sreću, pojasnila je predsjednica Povjerenstva za ljudska prava i ravnopravnost spolova Grada Gline Melita Lončarić Biškup.

„Predavanje je namijenjeno čitavoj populaciji, ali ovo je predavanje za odrasle, dok ćemo u srijedu, 28. studenoga u 12 sati imati predavanje za osme razrede osnovne škole. Želimo upozoriti lokalnu zajednicu i građane na ove probleme, ali i vidjeti u kojoj domeni je zahvaćeno naše područje. Mene osobno izuzetno zanima stanje vezano za drogu. Stoga ćemo imati i predavanje predstavnika iz Policijske postaje Glina u kojem će se osvrnuti i na situaciju u Glini. Svi smo svjesni da je droga prisutna i među maloljetnicima i među odraslima, ali ona je još uvijek nekakva tabu tema o kojoj se malo priča, a onda kad nastanu problemi, onda je to ustvari problem čitave zajednice, a ne samo pojedinca. Po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, zdravlje nije samo odsustvo bolesti, nego cjelokupno psihičko, fizičko i socijalno blagostanje. Ovisnosti narušavaju sve te tri činjenice, s tim da posljedice ovisnosti nastaju tek kasnije kada je već zdravlje u sva tri aspekta vrlo narušeno, a to je onda problem za cjelokupnu zajednicu“, kazala je Lončarić Biškup.

VEZANE VIJESTI
GLINA Naselja bez struje

Predavačica dr. Marija Starčević iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije podsjetila je kako je ovo treći ciklus projekta „Kako reći ovisnosti ne“ kojim žele povećati svjesnosti mladih, njihovih obitelji i ostalih stanovnika Sisačko-moslavačke županije o štetnosti ovisnosti o alkoholu, pušenju i kocki te njihovom utjecaju na zdravlje, a osvrnula se i na situaciju u županiji po pitanju ovih oblika ovisnosti.

„Mi se ne razlikujemo od ostatka Hrvatske. Što se tiče pušenja, svaka treća osoba je pušač, podjednako puše i muškarci i žene, a slično je i s ispijanjem alkohola. Trenutno nam se čini da je zaista ovisnost o kocki uzela maha, ali i ispijanje alkohola koje dovodi do prometnih nezgoda ili do natjecanja kod mladih tko će koliko, tj. tko će više popiti. Alkohol je nekim dijelom dio naše tradicije, vezan je i uz područje u kojem živimo gdje imamo Moslavinu, vinske ceste, mnoge manifestacije i proslave, imamo vinske ceste…. Dakle, to je ponašanje koje zapravo nije neobično u našem društvu, odnosno u našoj županiji jer znamo da smo vinorodno područje“, istaknula je Starčević.

VEZANE VIJESTI
PU SISAČKO-MOSLAVAČKA: Teške krađe u Glini, Mahovu i Sisku

Da je na području županije alkoholizam najzastupljeniji oblik ovisnosti potvrdila je ovom prilikom i Mirna Bjelić, terapeutkinja u Klubu liječenih alkoholičara iz Kutine, a otkrila nam je i kako na jednostavan način otkriti jesmo li ovisni o alkoholu.

„Pije se u svim prilikama i to je društveno prihvatljivo. Alkohol je prisutan na brojnim događanjima, različitim proslavama, tako da se puno pije i u konačnici jedan posto društvenih potrošača preraste u ovisnika o alkoholu. Kako odrediti je li netko ovisnik nije lako pitanje. Treba si postaviti pitanje ima li uopće ima problem s ovisnošću ili je društveni potrošač. Svaki društveni potrošače ima šansu postati ovisnik, ali to ne mora biti slučaj. Pokušajte odgovoriti na četiri pitanja koja su vrlo popularna po jednom upitniku; Smatrate li da bi trebali smanjiti alkohol ili prestati piti?, Osjećate li krivicu kad pijete alkohol?, Upozoravaju li vas drugi da imate problem s pijenjem alkohola? i Trebate li alkohol ujutro lako bi uopće otvorili oči i počeli funkcionirati? Samo dva potvrdna odgovora upućuju da čovjek ima problem s alkoholom“, pojasnila je Bjelić.

VEZANE VIJESTI
Članica Wushu kluba Glina srebrna u Turskoj

Dodajmo da „Kako reći ovisnosti ne“ možete saznati i u Savjetovalištu za probleme ovisnosti ponedjeljkom od 15 do 16.30 na adresi Augusta Šenoe 2 u Kutini ili na telefonu 098 988 3800!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here