Selak Raspudić upozorila na otežan položaj žena u pandemiji koronavirusa

Od ukupnog broja nezaposlenih, najveći udio je upravo nezaposlenih žena

125

Marija Selak Raspudić (Most) upozorila je, u povodu Međunarodnog dana žena, na dodatno otežan položaj žena te njihovo lošije zapošljavanje u uvjetima pandemije koronavirusa i prateće gospodarske blokade.

Navela je kako je potkraj siječnja 2021. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 165.345 nezaposlenih osoba, što je za 5.500 osoba više nego prethodnoga mjeseca, a za 25.421 osobu više nego u siječnju 2020.

Od ukupnoga broja nezaposlenih u siječnju bilo je 74.636 nezaposlenih muškaraca (45,1 posto) i 90.709 nezaposlenih žena (54,9 posto).

Broj nezaposlenih muškaraca povećan je za 17,8 posto, a žena za 18,5 posto u odnosu na siječanj 2020. godine. 

Konflikt između privatnog i poslovnog života tijekom lockdowna

Također je naglasila i kako ženama više prijeti gubitak posla ili odustajanje od tržišta rada, jer su prekomjerno zastupljene u teško pogođenim sektorima, imaju manje radnih prava i imaju veći konflikt između privatnog i poslovnog života tijekom lockdowna. U tom smislu, kaže,  Eurofound spominje dva glavna razloga.

Prvo, s izuzetkom zdravstva, gdje žene čine je 85 posto zaposlenika, muškarci češće rade u ključnim gospodarskim djelatnostima, poput prijevoza, zaštite, poljoprivrede, pa su tijekom zaključavanja bili zaštićeniji od nezaposlenosti. Drugo, pandemija je više pogodila uslužne djelatnosti, poput maloprodaje, osobnih usluga gdje je čak 61 posto žena. Osim toga, žene su češće u nesigurnijim poslovnim aranžmanima i često nisu obuhvaćene nizom prava u radnom odnosu. Nastavi li se taj obrazac to bi moglo dugoročno utjecati na zaposlenost i plaću žena i vjerojatnije je da će žene biti više pogođene, naglasila je Selak Raspudić.

Naime, pojašnjava, istraživanja pokazuju da su žene preuzele veliki dio dodatnih briga i kućanskih poslova, uključujući kućno obrazovanje, čak i kad su također angažirane na plaćenom poslu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime