Prosvjetari napustili sastanak, štrajk se nastavlja

841
28.10.2019., Zagreb, U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikati ucitelja i nastavnika pocinju pregovore s ministrom Aladrovicem oko rasta placa. Vilim Ribic Photo: Robert Anic/PIXSELL

Prosvjetari nastavljaju štrajkati i sutra i to u Zagrebu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sastanak sindikata javnih službi i pregovaračkih odbora Vlade započeo je u 10 sati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, međutim nije dugo trajao za prosvjetare koji su ga revoltirano napustili.

“Nakon uvodnih rečenica upitali smo ima li Vlada termin za rješavanje naših zahtjeva, na što su ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Josip Aladrović poručili kako ne znaju. Premijer bi trebao rješavati probleme, a ne se skrivati. Ovo napuštanje sastanka je bilo simbolično, ali na njemu je ostao dovoljan broj predstavnika sindikata da se nastavi pregovor o osnovici”, rekao je Branimir Mihalinec.

Kako će se nadoknađivati nastava?

“Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali s obzirom da sada ulazimo u četvrti krug, gdje se pojavljuje četvrti dan onda ćemo dati nekoliko alternativnih prijedloga, ali na kraju, to ovisi i o tome koji je od ona tri školska kalendara škola izabrala”, rekla je ministrica Divjak.

Potvrdila je i da je jedan od načina  da se nadoknadi nastava produžetak školske godine, dok je “drugi način da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini”, rekla je Divjak.

Sindikalni predstavnici državnih službenika sastanak ocijenili kao dobar početak pregovora

Sindikalni predstavnici državnih službenika su pak pregovore o osnovici za plaće u državnim i javnim službama ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata, prenosi Hina.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon sastanka da su potpisali protokol o temama pregovora, jednokratnim materijalnim pravima, te naglasio da se može pregovarati i o svim drugim materijalnim pravima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime