Sisačka bolnica od danas je bogatija za uređaj magnetske rezonance

463

Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku napokon se može pohvaliti uređajem za magnetsku rezonancu. Projekt je to vrijedan više od 7 milijuna kuna, a novac je prikupljen zahvaljujući donatorima koji su svoj kraj obogatiti uređajem koji će im pomoći u liječenju. Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović.

“Ono što sam ja naučio tijekom svog dugogodišnjeg rada s a bolesnicima jeste da se pravovremena i brza dijagnoza može postaviti samo ako se napravi brza dijagnostička obrada, a za to su nužni dijagnostički uređaji. Jedan od njih je uređaj za magnetsku rezonancu. Magnetska rezonanca je osnovna danas pretraga za dijagnosticiranje organa središnjeg živčanog sustava, glave, leđne moždine, organa male zdjelice, lokomotornog sustava. To je jedna neškodljiva pretraga koja daje jedan slojeviti prikaz ljudskog tijela. Slika nastaje usred djelovanja jako, snažnog magnetnog polja i radiofrekventnih struja”.

Upravo je opća bolnica dr. Ivo Pedišić bila jedna od rijetkih županijskih bolnica koja nije imala ovaj uređaj. Ravnatelj Dujmenović zahvalio je sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću koji je pokrenuo donatorsku akciju za kupovinu magnetske rezonance, te istaknuo:

“Ova akcija je pokazala jedno jedinstvo svih nas u sisačko-moslavačkoj županiji, svih žitelja, jer zajedno i jedinstveni itekako možemo sami potaknuti nešto veliko i nešto dobro. Zbog vaše dobrote i vašeg velikog srca bolnica u sisku danas ima uređaj za magnetsku rezonancu. Naši bolesnici više ne moraju putovati u druge gradove da bi napravili ovu pretragu”.

Župan Žinić kazao je da je bilo i vrijeme da Sisak dobije magnetsku rezonancu:

“Velika je to stvar, veliki je ovo dan za ovu bolnicu. Nisu to možda neka velebna sredstva. 6 milijuna kuna vrijednost samog aparata plus otprilike milijun kuna u opremanje prostora kako bi se uređaj mogao montirati, znači negdje 7 milijuna kuna. Ali nije bilo sluha, niti u ministarstvu niti u vladi. S doktorom Dujmenovićem smo se dogovorili da ćemo skupiti pola novca, a ministru zahvaljujemo što je donirao preostalu polovicu. To obećanje smo odradili. Stanovnici ove županije imaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu i sve ono što imaju drugi stanovnici diljem Hrvatske, ali i Europske unije. Vjerujem da će uređaj služiti ne samo za stanovnike ove županije, nego i okolnih županija i mjesta koja gravitiraju prema sisku i da neće morati čekati na red”.

Svečanom otvorenju magnetske rezonance u Sisku nazočio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji zahvalio svim donatorima, a jednog je posebno pozdravio:

“Sa dubokim poštovanjem pozdravljam donatore – to je ta veličina duha, darivanja i brige za potrebite. A uistinu je bila potreba ovoj bolnici instalirati magnetsku rezonancu. Ja nisam ni blizu vješt u politici kao župan Žinić, a u medicinu se razumijem i znam kakvo je stanje u kojoj bolnici, što tko radi i kakve rezultate ima. Uistinu me je bolilo što bolnica Sisak sa tradicijom većom od 200 godina i s rezultatima koje ima i u ovim skromnim uvjetima nema magnetsku rezonancu – osnovni standard današnje medicine. Kada su došli župan i ravnatelj s idejom da će osigurati jednu, a ministarstvo drugu polovicu sredstava, ja sam rekao ‘ma koliko bilo teško – ja ih osigurati moram’!”

Doktor Dejan Čanak objasnio je kako će za specijaliste izgledati korištenje uređajem magnetske rezonance prvih nekoliko mjeseci:

“Mi ćemo u početku te preglede slati u KBC Dubrava jer nas radi samo pet specijalista radiologa, raspoređeni smo po dosadašnjim radilištima. Intenzivno se educiramo, kako mi tako i naši radiografi tako da ćemo se vrlo brzo uključiti u taj proces. U početku ćemo krenuti s pregledom magnetska rezonanca mozga, cijele kralježnice i lokomotornog sustava (rame, koljeno, lakat), a nakon što prođe proces nabave pumpe, odnosno uređaja i nabava kontrastnog sredstva. Početkom rujna ćemo početi raditi i kontrastne pretrage. Znači u početku samo ne kontrastne pretrage magnetskom rezonancom i nećemo raditi adbomene”.

Ministar Kujundžić najavio je i pilot projekt koji će se provesti u sisačkoj bolnici:

“Vi znate da smo sa novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti da bi zadržali što više liječnika i medicinskih sestara, a poglavito onih koji znaju, koji rade i imaju rezultate mijenjali članak zakona u kojemu kažemo da oni koji rade bolje i više trebaju biti i bolje plaćeni. Kada smo slagali pilot projekt i odlučivali u kojim ćemo bolnicama krenuti i sa kojim specijalnostima, onda sam rekao da ćemo ići u Sisak na gastroenteorologiju – ona to zaslužuje, oni znaju i oni rade. Samo idem s onima kojima mislim dobro, sa lošima je teško ići na staze koje traže izazov i trud. Vjerujem da ćemo to tako pošteno napraviti da oni koji rade više i bolje će biti i bolje plaćeni. Sisak nije dobio samo novi magnet nego je dobio najviše standarde, što će biti prvenstveno na dobrobit pacijenata ovoga kraja, a naravno da će i liječnicima biti lakše postupati i ići u dijagnostičkom i terapijskom smislu”.

Prema nekim procjenama, pacijenti će dobiti listu čekanja od prvog srpnja, ali ne za sve preglede. Tek u rujnu se očekuje nabava potrebnog injektora koji će omogućiti obavljenje pretraga abdomena i kontrastnih pretraga.

Loading...

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here