Sisačko-moslavačkoj županiji 15 državnih stanova za zbrinjavanje stradalih u potresu

Županiji je dana na raspolaganje Tuškanova kuća u Sisku

259

Potpredsjednici Vlade RH: ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Sisku su u ponedjeljak, 20. veljače potpisali i uručili ugovore o uporabi prostora na Trgu bana Josipa Jelačića 6, tzv. Tuškanove kuće, kojim Ministarstvo daje na uporabu Sisačko-moslavačkoj županiji nekretninu za društvene namjene. Uručena je i Odluka za stanove Ministarstva, kojom se Sisačko-moslavačkoj županiji dodijelilo 15 državnih stanova: u Glini četiri stana, po tri u Dvoru, Gvozdu i Topuskom te po jedan stan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici. Te državne stanove županija će opremiti za 15 obitelji, koje su smještene u kontejnerskim naseljima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

Nakon obilazka objekta tzv. Komande u Sisku, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo dolaskom ministara:

“ Sisačko moslavačka županija u suradnji s Vladom Republike Hrvatske nastavlja s aktivnostima na obnovi zgrada javne namjene. U Sisku obnavljamo zgradu u centru grada blizu tržnice. Vrijednost obnove je oko dva i pol milijuna eura. Na ovoj zgradi će se ukloniti svi pregradni zidovi, ojačat će se postojeći nosivi zidovi, promijenit će se krovište. Imat ćemo energetsku obnovu zgradu.  Ono što je važno, nakon obnove imat ćemo na korištenje multifunkcionalnu dvoranu u centru grada. U ovoj zgradi, između ostalih, bio je smješten centar 112, a nakon obnove u dogovoru s Ministarstvom unutarnjih poslova, Sisačko moslavačka županija će koristi zgradu za potrebe iz svoje nadležnosti.”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da mu je drago da su objekt u kojem je bila smještena Policijska uprava prepustili Županiji:

“Koja će to koristiti za kulturne sadržaje. Također, u ovoj zgradi ovaj gornji dio, gdje je bio smješten centar 112, koja je isto sastavni dio Ministarstva unutarnjih poslova, također imamo u Ulici Sakcinskoga prostor u kojem je smještena jedinica interventne policije, također još jedan dio vezan za upravne poslove koji je smješten u privatnom aranžmanu. Ono što smo mi zajedno zapravo osmislili, a Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo provesti i krenulo već u taj postupak jeste na mjestu gdje je već sada smještena Policijska postaja Sisak, Ministarstvo će je imati na raspolaganju od nekih petnaestak tisuća kvadrata i na tom prostoru ćemo okupiti sve sastavnice Ministarstva unutarnjih poslova. Dakle, tamo ćemo izgraditi novu policijsku upravu. Tamo ćemo preseliti i ovaj centar, tamo će biti interventna policija, tako da ćemo moći izaći iz svih ovih objekata koje od ranije ili nakon potresa privremeno koristimo.”

Božinović je najavio da se 6. ožujka otvaraju ponude za idejno rješenje i tehničku dokumentaciju za novu zgradu Policijske uprave, nakon čega se ide u natječaj za dobivanje posla te bi cijeli kompleks bio dovršen u roku godinu i pol dana.

Kako je rekao ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, postupak zbrinjavanja sugrađana koji su u kontejnerima, jedan je od 11 modela u Programu stambenog zbrinjavanja koji je prije dva tjedna donijela Vlada RH:

“Temeljem kojeg ćemo nastojati do zime stambeno zbrinuti sve naše sugrađane koji su ili u kontejnerskim naseljima ili su smješteni u kontejnerima na svojim parcelama pored svojih oštećenih kuća. Također smo potpisali ugovor kojim je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dalo na uporabu i prepustilo ugovor o obnovi zgrade kuće Tuškannova, u kojoj su i prije bili smješteni Zavod za prostorno planiranje Sisačko moslavačke županije i drugi korisnici, a i ta će zgrada, čija će obnova vrijediti oko četiri milijuna eura, biti financirana iz Fonda solidarnosti.”

Što se tiče zgrade tzv. Komande, radit će se konstrukcijska i cjelovita obnova. Vrijednost radova je 2,5 milijuna €, od čega će iz Fonda solidarnosti biti sufinancirano oko 2 milijuna €, pojasnio je Bačić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime