Sisačkoj biskupiji vraćene crkvene matične knjige

Zapisnik o preuzimanju crkvenih matičnih knjiga biskupu Vladi Košiću predao župan Ivo Žinić

513

Župan Ivo Žinić je 11. ožujka u Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku sisačkom biskupu Vladi Košiću, uz kojeg je bio generalni vikar Marko Cvitkušić, predao na potpis Zapisnik o preuzimanju crkvenih matičnih knjiga, koji je već prije potpisao ministar uprave Ivan Malenica.

Župan je naglasio kako je primopredaja simboličan, ali i svečani čin koji obavljaju temeljem sporazuma koji je sklopljen 2005. godine između Vlade RH i Biskupske konferencije.

„Sisačkoj biskupiji vraćene su ukupno 103 knjige, matice krštenih, umrlih i vjenčanih. Ove su se knjige nalazile u matičnim uredima Sisak, Sunja, Kutina, Popovača, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Dvor, Glina i Topusko. Crkvi je vraćeno i 76 drugih evidencija, parica i kazala, koje su dio ovih knjiga koje su oduzete za vrijeme komunističkog režima. Nisu oduzete samo knjige, nego i mnoga crkvena imovina, vraćeno je dosta toga, što je nepravedno oduzeto, a trebalo je 30 godina od nastanka hrvatske države da te knjige budu vraćene tamo gdje im je mjesto“.

Biskup Košić je izrazio zadovoljstvo te zahvalio za ovu predaju knjiga koje su bile nasilno otete iz župa s područja današnje Sisačke biskupije.

„Možemo reći da su, među ostalima, i župnici te crkva općenito bili čuvari povijesti našeg hrvatskog naroda. Drago mi je da se to sada vraća, da nije u državnim arhivima jer to ne pripada državi već crkvi. One su snimljene i vjerujem da arhivi imaju svoje kopije. No sada su tu, ako netko, rođen u tom razdoblju, želi pogledati ili pronaći svoje pretke, obiteljsko stablo i informirati se o svojoj obiteljskoj povijesti“.

U povratu tih zapisa, zaključio je biskup Košić, vidimo želju da se crkva prepozna kao jedna čuvarica hrvatske povijesti, a ovo je na korist ne samo crkvi, nego i svekolikom hrvatskom društvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime