U organizaciji Sisačke biskupije, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga kanonističkog društva u Sisku se danas i sutra održava 11. međunarodni simpozij crkvenih pravnika s temom “Ekumenizam i međuvjerski dijalog. Kanonsko-pravne teme”. Janko Lulić, magistar crkvenog prava, kancelar Sisačke biskupije i sudac pri Međubiskupijskom sudu prvog stupnja pojasnio je kako su različiti uzusi na kojima se temelji današnje kanonsko pravo.

„Pogotovo aktualne su danas upravo predmeti i parnice za ništavosti ženidbe koje su se nažalost u ovom suvremenom životu povećale. Crkva nastoji svakako i kroz svoj pravni sustav biti blizu ljudima i pomoći im u njihovoj aktualnoj situaciji tako da se sve ne svodi samo na čisto pravo, na formalnosti, već upravo da se i ostvari i briga duša koja je primarna zadaća crkve u ovome svijetu“, istaknuo je Lulić i dodao kako se u kanonskom pravu gledaju potrebe i kontekst u kojem crkva živi.

Sisački biskup Vlado Košić izrazio je zadovoljstvo što je Sisak domaćin ovog simpozija koji razmatra temu Ekumenizma i međuvjerskog dijaloga.

„Tu oni razmatraju naše dodirne točke s drugim kršćanskim crkvama i s nekršćanskim vjerskim zajednicama s kojima želimo imati dobre odnose i s kojima nekad imamo čisto životne teme kao što su recimo mješovite ženidbe gdje se zajedno u život uključuju i ljudi iz različitih crkvenih, odnosno  vjerskih zajednica i treba naći rješenje za njih, a onda je pitanje i postupka poništenja ženidbe kada su neke ženidbe upitnog početka, ako nisu bile valjano sklopljene, onda postoji takozvani zakoni postupak ili sud za te slučajeve. To su svakako važne životne teme ali sa jednog pravnog stanovišta, dakle to su uglavnom doktori pravnih znanosti koji žele svoje znanje i svoju pravnu službu j dati na raspolaganje crkvi i društvu“, rekao je biskup Košić.

Na simpoziju je nazočila i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je izrazila uvjerenje kako će sudionici simpozija razmotriti one crkvene zakone i propise koje ih svakodnevno tište.

„Znamo da crkva ima svoje propise i svoje zakone, crkva isto vrlo često reformira svoje zakone i vjerujem da će danas razriješiti mnoge dileme. Današnja tema je Ekumenizam i međuvjerski suradnja, dakle upravo tema koja je u ovo doba prisutna u društvenoj zajednici. Mislim da će simpozij razriješiti ono što tišti naše sugrađane vjernike, neke odnose u ženidbi i u krštenjima, naročito kad je pitanje različitih vjera i konfesija. Mislim da će ovaj simpozij dati odgovor na neka ta pitanja“, naglasila je Roksandić i na kraju istaknula kako Sisačko-moslavačka županija jako dobro surađuje sa svim vjerskim zajednicama na svom području te kako im je dobrobit građana svima zajednički cilj.

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here