Sisak dočekuje obitelji sirijskih izbjeglica, u pripremi ih čeka 10 državnih stanova

1445

Prva skupina od pedesetak državljana Sirije u izbjegličkom statusu od ukupno njih 250 sredinom srpnja iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini preselit će se u Sisak u državne stanove, te će dobiti status azilanata.

U Hrvatsku su stigli iz Turske, a izmiještanje dolazi nakon odluke Vlade RH kroz program preseljenja MUP-a RH, izvijestili su u utorak predstavnici Isusovačke službe za izbjeglice – JRS (Jezuit Refugee Service).

U Sisku traju pripreme za prihvat izbjeglih Sirijaca, te su predstavnici Isusovačke službe za izbjeglice, kao provedbeni partner projekta, održali edukativni sastanak s djelatnicima državne uprave, gradske i županijske vlasti, odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, te socijalnih i humanitarnih institucija.

Suradnica za komunikaciju JRS Hrvatska Martina Prokl Predragović kazala je da im je želja nastaviti njegovati dijalog, uspostaviti buduću i unaprijediti postojeću suradnju, partnerstvo, razumijevanje i susretljivost Grada Siska spram potreba i prava izbjeglica u Hrvatskoj.

“Cilj nam je izgraditi mrežu kontakata te vas upoznati s obvezama i mogućnostima koje vam predstoje kao nositeljima dijela integracijskih i administrativnih aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Sisak. Ovaj program podrazumijeva pripremu i senzibilizaciju lokalne zajednice i institucija koje djeluju kao dionici u procesu integracije novih sugrađana u hrvatsko društvo te uže lokalne mikrosredine.”

10 državnih stanova u Sisku već spremno čeka svoje buduće vlasnike, a deset ih se uređuje za prihvat azilanata, zahvaljujući djelovanju Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja.

JRS će u početku sa svojim prevoditeljima pomagati i nadzirati cijeli postupak.

Ovim se programom preseljenja želi potaknuti međunarodna solidarnost i podjela odgovornosti s državama u koje je pristiglo ili unutar kojih boravi velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te alat za upravljanje zakonitim migracijama i sprječavanje krijumčarenja kojima su izbjeglice često izložene.

Isusovačka službe za izbjeglice nevladina je organizacija koja u Hrvatskoj već 25 godina prati, služi i zagovara izbjeglica i sve prisilno raseljene osobe. JRS, s paterom Tvrtkom Barunom na čelu, potpisala je 27. prosinca 2018. s ministrom unutarnjih poslova RH Davorom Božinovićem sporazum o suradnji na području integracije dvadeset obitelji koje će, temeljem prethodno donesenih odluka Vlade RH, u Hrvatsku iz Turske biti preseljene do jeseni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime