Sisak je i ove godine bio domaćin međužupanijskog natjecanja mladeži Hrvatskog Crvenog križa.

Natjecanje i smotra mladih Hrvatskoga Crvenog križa održava se od 1996. godine. Cilj natjecanja je promovirati temeljna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa te upoznati i uključiti što veći broj mladih u humanitarne programe kojima je svrha pomoći svima gdje god je to potrebno. Natjecanje se odvija na tri razine i to školskoj (općinskoj ili gradskoj) međužupanijskoj i državnoj, a provjerava se teorijsko znanje o Pokretu Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći, pojasnila je Irena Barišić Milunić iz Gradskog društva Crvenog križa Sisak koja je napomenula kako je ovo 10. međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa.

VEZANE VIJESTI
Pijan i bez vozačke zabio se u stup

 

„Međužupanijsko natjecanje, što se tiče Sisačko-moslavačke županije, mi smo u istoj kategoriji natjecanje sa Zagrebačkom županijom, svih ovih godina, u proteklih dest godina.  Na natjecanje se ove godine prijavilo 18 ekipa, od toga imamo 10 ekipa u kategoriji podmlatka, to su učenici od petog do osmog razreda osnovne škole te osam ekipa u kategoriji mladeži, to su srednjoškolci“, kazala je Barišić Milunić.

Znanje prve pomoći, koje se na natjecanju pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama, ovom je prilikom prikazalo 200-tinjak sudionika, među njima i ekipe s područja Sisačko – moslavačke županije, iz Siska, Petrinje i Gline. Sve njih je na otvorenju natjecanja pozdravio zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak.

VEZANE VIJESTI
Siscia karneval - glazbene zvijezde zapjevale s "mladim nadama"

„Osnovna svrha pokreta Crvenog križa je humanost, ta je svrha zadržana do danas. Osnovni cilj ovog natjecanja nije pobjeda, osnovni cilj je stjecanje novog znanja s područja humanitarnog prava, s područja ljudskih prava, osnovni cilj ovog natjecanje je da natjecateljice i natjecatelji nauče propisno pružiti prvu pomoć. Sisačko-moslavačka županija motivira ravnatelje i profesore da ustrojavaju timove učenika koji sudjeluju na ovom i sličnim natjecanjima. Potrebno je da izađemo iz zadanih okvira, potrebno je da se trudimo biti što bolji svatko u svom području, jer jedino tako proaktivno pridonosimo razvoju društva u cjelini. Natjecatelji će nakon ovog natjecanja znati propisno pružiti prvu pomoć, ako se nađu u takvoj situaciji, i to je ono najvažnije“, rekao je Celjak.

VEZANE VIJESTI
U Slatini Pokupskoj uhićen recidivist

Dodajmo kako je državno natjecanje predviđeno za 12. svibnja. Tradicionalno se odvija u Tjednu Hrvatskog Crvenog križa, traje četiri dana i prilika je za stjecanje novih znanja i vještina, stvaranje novih prijateljstava, upoznavanje kulturne i prirodne raznolikosti naše zemlje i pridruživanje Hrvatskom Crvenom križu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here