Sisak: U utorak javni prosvijed radnika Metalinga

417

Zbog neisplate dviju plaća i uskraćivanja prava iz kolektivnog ugovora oko 140 zaposlenika sisačkog Metalinga štrajka već tjedan dana, a za utorak su najavili mirni prosvjed gradskim ulicama, te ispred županijske Uprave, gdje očekuju da će im se obratiti netko iz županijske vlasti.

Prvi put nakon početka štrajka predstavnici sindikata razgovarali su s direktorom Metalinga Davorinom Živkovićem, koji im je rekao da ulaže dodatne napore kako bi se naplatili svi obavljeni radovi i pronašao novac za zaostale plaće.

Po izjavi glavnog sindikalnog povjerenika Tihomira Sovića, direktor ih je zamolio da još dva dana ne poduzimaju nikakve sindikalne akcije jer očekuje da bi kroz to vrijeme mogao osigurati barem dio sredstava za isplatu plaća.

“S obzirom da nikakav konkretan dogovor o isplati plaća nismo postigli, ostali smo pri odluci o mirnom prosvjedu. Štoviše, pozivam i druge građane, posebno obespravljene radnike, da nam se priključe”, rekao je Sović.

Potporu radnicima Metalinga već je uputilo više udruga i stranaka, a uz njih će na javnom prosvjedu biti i predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak koji su u ponedjeljak pljeskom dočekani među među štrajkašima, kojima su došli izraziti solidarnost.

“Vjerujemo da će i drugi slijediti primjer radničke solidarnosti i priključiti nam se. Napokon, radnici su stvarali ovu zemlju i sada moramo biti zajedno”, rekao je glasnogovornik rafinerijskog Stožera Predrag Sekulić.

U ponedjeljak su raskinuti ugovori o radu tridesetak radnika zaposlenih na određeno vrijeme, koji su godinama radili u Metalingu.

 

Izvor: Hina

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime