Više od 600 fokloraša iz 13 županija prikazalo je svu ljepotu pjesme, plesa, narodnih nošnji i običaja svog kraja na 25. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji je po drugi put održan u Sisku.

Susret, čija je kategorija koreografiranog folklora održana u Čakovcu, a kategorija izvornog folklora u Sisku, organizirao je Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije. Zadovoljstvo što su i ove godine u Sisku, izrazio je ovom prigodom tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić.

„Hrvatski sabor kulture je krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma, ona okuplja čak 988 udruga, 1656 sekcija, 80 tisuća članova. Veliko je to članstvo u kojem su udružene mnoge udruge, od puhačkih orkestara, zborova, malih folklornih sastava, kazališnih udruga, književnika, likovnjaka, dakako folklornih i plesnih ansambala. To je jedna velika skupina kulturnih entuzijasta i djelatnika koji vjerno rade na očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta. Velika je čast biti ovdje u Sisku i zahvalio bih se svim lokalnim partnerima na pomoći u organizaciji ovog susreta. Njihova je značajnost velika jer će susret ugostiti 600 sudionika iz 13 najuspješnijih izvornih plesnih skupina koje su izabrane između 182 skupine sa 6100 folkloraša i to je zalog da će ovaj susret  biti vrhunski doživljaj“, kazao je Jelavić.

Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru kulture izrazila je zadovoljstvo što su drugu godinu za redom u Sisku, poželjevši da se vrate i dogodine. Podsjetila je pritom kako se susret održava u dva dijela.

„Ovo je drugi dio, prvi je održan u Čakovcu gdje su se predstavile skupine koje u svom radu njeguju takozvani koreografirani folklor, odnosno bave se koreografijom, njih je bilo oko 300-tinjak, a danas gledamo izvorne folklorne skupine, oko 600 izvođača. Oni su svi zajedno bili sudionici svojih županijskih smotri koje su se održavale od ožujka do rujna. Članovi stručnih povjerenstava koji su ih tamo pratili predložili su ih da nastupe ovdje večeras u Sisku, i prošlog vikenda u Čakovcu“, rekla je Dačnik.

Sisačko – moslavačku županiju ove je godine na susretu predstavljao KUD Moslavec iz Volodera. Njihova dugogodišnja članica, sakupljačica pjesama i plesova Moslavine, Ankica Đurinec otkrila je uoči početka susreta s čime će se predstaviti njihov KUD.

„Mi ćemo se predstavili na način kako se kod nas obitavalo iza mise večernice. Cure su vodile kolo, pjevalo se i na kraju je sve završilo s drmešom. Naše društvo je osnovano 1913. godine preko tamburaša koji su svirali na note u ono vrijeme, a bili su polupismeni ljudi. Čuvamo nošnje do danas. Imamo 64-ero odraslih članova i više od 40-ero djece, to nam je najvažnije, da imao dosta djece“, ustvrdila je Đurinec.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je otvorio susret, zahvalio se svima koji su pomogli u njegovoj organizaciji, posebno svim kulturno – umjetničkim udrugama i društvima koji njeguju tradiciju i običaje.

„Mi kao Županija smo se rado odazvali i zajedno s našim donatorima omogućili da večeras u Sisku posjetitelji imaju prilike vidjeti nastupe kulturno – umjetničkih društava iz raznih područja Hrvatske. To je veliko bogatstvo. I ovaj susret je zamišljen kako bi se privuklo mlade da možda shvate što su to prave, istinske vrijednosti određenog područja. U onome što karakterizira hrvatskog čovjeka, svakako je vrlo visoko rangirana tradicija, običaji našeg naroda, i to nas je očuvalo na ovim prostorima. Ljepota pjesme, plesova, narodnih nošnji i određenih običaja je nešto s čime se možemo ponositi. Veliki dio toga je zaštićen kroz različite kulturne asocijacije. Ja na kraju moram reći da sam jako sretan što smo po drugi put domaćini ovog susreta“, rekao je Žinić.

Dodajmo kako je najuspješnijom skupinom u kategoriji izvornog folklora na 25. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina proglašen KUD „Lipa“ iz Slavetića, druga je KU „Linđo“ iz Ošlje-Stupa, a na trećem mjestu je KUD „Sveti Ivan Glavosijek“ iz Donjih Raštana.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here