Siskom zavladao sportski duh, smijeh, radost i glasno navijanje

Pobjednici će se plasirati na državnu završnicu Sportskih igara mladih koja će se održati krajem lipnja u Savudrijii

1058

Veliko sportsko-edukativno događanje, Turneja radosti Sportskih igara mladih okupila je 7. svibnja u sisačkoj sportskoj dvorani Brezovica oko 400 osnovnoškolaca nižih razreda koji su se natjecali u graničaru i atletici, a program je započeo zajedničkim paljenjem plamena Turneje radosti.

Snaga igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci, više od milijun i pol sportaša koji su u 23 godine osjetili što su to sport, druženje i zabava, istaknula je ovom prigodom u ime organizatora Tihana Butorac.

„Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Europi. Osnovane su davne 1996. godine u Splitu. Ideja vodilja je bila organizirati sportska natjecanja za djecu za vrijeme praznika. Kako se i ideja i projekt razvijao, postali smo cjelogodišnja manifestacija koja u fokus stavlja sportski način života, ali i promicanje svih ostalih vrijednosti održivog razvoja u svijetu. Svjesni smo da djeca sve više i više vremena provode pred televizorima, na računalima i mobitelima. Želja nam je približiti im sport kroz jedan zabavan način, druženje i igru. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, prošle je godine započeta jedna velika kampanja „Zajedno više možemo – u akciji s policijom“. Ove godine nas policija također prati na našim događanjima Turneje radosti. Djecu educiramo o važnosti sportskog navijanja, o različitim načinima pravilnog ponašanja te o sigurnosti u prometu, a sve kroz zabavu, druženje i sport“, kazala je Butorac.

Tako se u manifestaciju uključila i Policijska uprava sisačko-moslavačka sa svojim partnerima, koji su predstavljanjem svojih aktivnosti i opreme dali obol u provođenju preventivnih aktivnosti ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta, kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik nasilja.

Među njima je bio i Zavod za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije čiji je ravnatelj Inoslav Brkić naglasio kako se ovakvom primarnom prevencijom nastoji pozitivno utjecati na djecu i mlade te ih potaknuti na razvoj i sustavno njegovanje zdravih stilova života, u kojima je sport primjeren i pravilan životni odabir za ispunjavanje slobodnog vremena. „Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije već godinama s Policijskom upravom bavi se prevencijom i sprečavanjem nepoželjnih oblika ponašanja mladeži, promocijom zdravog odrastanja i zdravog života, poprimanjem zdravih životnih navika. I u Hipokratovoj je zakletvi ljubav prema čovjeku. Nastojimo promovirati suosjećanje, razumijevanje, toleranciju, zbližavanje, potaknuti zdravi duhu sportskog natjecanja. Zdravi duh sporta i potiče bolje rezultate. Zato smo ovdje, da zajedno pokažemo kako treba živjeti, kako treba raditi i ponašati se te sa sportskih terena zauvijek maknuti govor mržnje ili takva slična ponašanja“, poručio je Brkić. Dodajmo kako će se pobjednici plasirati na državnu završnicu Sportskih igara mladih koja će se održati krajem lipnja u Savudriji. Pobjednici finalnih turnira, sudjelovat će na Međudržavnoj završnici gdje će odmjeriti snage s djecom iz Bosne i Hercegovine i Srbije u Splitu u kolovozu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime