U prostoru Osnovne škole Braća Ribar u Sisku 2. ožujka je svečano otvoreno Županijsko natjecanje mladih tehničara.

Natjecanje je okupilo 90 učenika koji su pokazali svoje znanje u ukupno 12 kategorija. Ana Majić, predsjednica Povjerenstva za provedbu Županijskog natjecanja mladih tehničara istaknula je kako je ovo 60. natjecanje, a po sedmi put se održava u sisačkoj OŠ Braća Ribar.

„Na školskim natjecanjima je bilo 228 učenika. Mi smo po pravilima pozvali iz svake škole, svakog pojedinog područja, prvo osvojeno mjesto. Na ovom županijskom natjecanju pravila su vrlo jasna. Učenici koji osvoje prvo mjesto direktno su pozvani na državno natjecanje. Dakle oni koji su prvi u svakom području, dvanaest učenika idu na državno. Koji su to, saznat ćemo na ovom natjecanju. Dogodi se da pozovu i drugoplasirane, ako u drugim županijama nije bilo dovoljno prvaka ili nije održano neko natjecanje u toj kategoriji jer se poziva broj učenika koliko ima županija. Ovogodišnje državno natjecanje održava se u Poreču od 9. do 12. Travnja“, pojasnila je Majić koja vjeruje kako će i ove godine biti dobrih rezultata.

Dobrim rezultatima pridonosi dobar interes učenika za tehničku kulturu, a da su učenici zainteresirani potvrdila nam je i Gabrijela Jozić iz Siska koja se natjecala u području modelarstva.

„Volim tehničku kulturu zato što volim raditi s drvetom. Dobro mi je to, natječem se, imam puno prijatelja ovdje, jako mi se sviđa, nije uopće teško i odlično je“, rekla je Gabrijela.

Razlozi zašto Bruno Pernar iz Velike Ludine voli tehničku kulturu, naročito automatiku u kojoj se i natjecao, vrlo su praktične prirode.

„Volim automatiku zato jer si mogu olakšati neke stvari, jer sam lijen. Dobro mi je društvo, uvijek se nađemo i pričamo. Na natjecanje sam ovaj put došao s nekim elektroničkim dijelovima kao što su mikro pločica, ledica i senzori“, rekao je Bruno.

Sisačko-moslavačka županija prati sva županijska natjecanja pa tako i ovo, istaknula je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić dodajući kako se svake godine iz proračuna izdvajaju znatna sredstva za županijska natjecanja iz svih predmeta jer „ulažući u mlade, ulažu u budućnost“.

„Županijsko natjecanje iz tehničke kulture, ove godine 60-to, privlači zaista veliki broj učenika. Oni se natječu u različitim područjima tehnike. Ove godine imamo 26 škola, 90 učenika, veseli nas što se svake godine pojavljuje sve veći broj učenika koji na školskim i gradskim natjecanjima postižu takve uspjehe da su se uspjeli plasirati na županijsko natjecanje. Sigurno da je ovo dobro i za predmet tehnička kultura koji je u jednom periodu bio zapostavljen što svakako nije dobro. Tehnička kultura je prije svega predmet koji privlači djecu za neku buduću naobrazbu, za budući izbor  zanimanja. Vjerujem da će se, među ovim današnjim mladim tehničarima, sigurno jedan veliki broj njih odlučiti upravo za tehnička zanimanja. Znamo  da je tehnika budućnost razvoja gospodarstva, da tehnologije napreduju i da ovu podršku, koju mi svake godine dajemo svim natjecanjima, pa tako i natjecanju iz tehničke kulture, svakako  davati i dalje. Veseli nas što se i nastavnici tehničke kulture sve više uključuju i animiraju svoju djecu za područje tehničke kulture“, zaključila je Roksandić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime