SMŽ 100 dana od primopredaje vlasti

Naglasak na obrazovanju, zdravstvu i rješavanju problema uzrokovanih potresom

160

Županijska vlast Sisačko-moslavačke županije predstavila je rezultate prvih sto dana rada. Nakon kompletne analize rada uprave i financija, donesen je plan racionalnih i brzih rješenja koja su se posebno usmjerila na rješavanje problema uzrokovanih potresom.

Osiguran smještaj za škole

„Prioritet su nam bile potrebe i sigurnost djece u obrazovnom sustavu te pacijenata u zdravstvenom sustavu, kako bi ove najosjetljivije skupine imale kvalitetne uvjete za novu školsku godinu i zdravstvene usluge, a to je ono što je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije“ – naglasio je župan Ivan Celjak.

Riješeno je pitanje prostora Ekonomske škole Sisak i Gimnazije Sisak, pri čemu je ušteđeno 8 milijuna kuna, naime župan Celjak donio je odluku da svoj ured i urede službenika županijske uprave da na korištenje za potrebe Gimnazije Sisak, dok se za Srednju školu Glina najboljim rješenjem pokazala nabava i montaža modularnog objekta jer su učenici ostali u dvorištu svoje dosadašnje škole i ne moraju putovati u udaljena mjesta. Županija je također osigurala i plaća prijevoz za sve učenike na području Banovine gdje je uslijed potresa reorganizacijom nastala potreba za prijevozom.

Riješene ambulante iz kontejnera Doma zdravlja Sisak, spajaju se tri doma zdravlja

Što se tiče zdravstva, Županija je osigurala zamjenski prostor za potrebe ambulanti koje su trenutno smještene u kontejnerima ispred Doma zdravlja Sisak, a odjel Pedijatrije će od sljedećeg tjedna imati svoje prostore u prizemlju Ginekologije, dok će se pedijatrijske specijalističke ambulante organizirati u prostoru nove bolnice. Završen je natječaj za izradu projektne dokumentacije, kompletne rekonstrukcije i sanacije zgrada Nove interne, Pulmologije u Petrinji te Pedijatrije i neurologije u Sisku. Osiguran je i dodatni smještaj za palijativne bolesnike u Neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” u Popovači.

„Najvažnija organizacijska reforma u području zdravstva je spajanje DZ Sisak, DZ Petrinja i DZ Kutina u jedan Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije, čime će se postići uštede, neće više biti 3 ravnatelja, 3 upravna vijeća, dodatnih troškova…a inzistirat ću i na proširenju usluga za naše pacijente. U suradnji s ZJZ SMŽ također smo organizirali Anticovid autobus koji je u udaljenijim mjestima primijenio 1462 doze cjepiva“ – izjavio je župan Celjak.

Županija se uključila u privremen smještaj ljudi

Župan je najavio ubrzanje radova na novom Učeničkom domu u Sisku, koji će se po završetku dati na raspolaganje osobama koje trenutno zbog potresa nemaju adekvatan smještaj, a uredit će i 8 stanova u vlasništvu ustanova SMŽ za potrebe privremenog smještaja, kao i prostor za smještaj većeg broja osoba na području Sunje u suradnji s Hrvatskim šumama.

Spajaju se ustanove u kulturi

„U području gospodarstva, osigurali smo nastavak Javnih radova na kojima je trenutno zaposleno preko 500 ljudi s područja naše županije, za što je dodatno izdvojeno 19,4 milijuna kuna, a Vlada je dodatno osigurala 30 milijuna kuna za dovršetak izgradnje “Centra novog života” koji je namijenjen zadržavanju poduzetnika i poticanju gospodarstva na području grada Petrinje“ – istaknuo je župan Celjak, dodajući i suradnju s Hrvatskim vodama koje su osigurale dodatnih 104 milijuna kuna za Aglomeraciju Petrinja, uz ulaganja za rekonstrukciju nasipa stradalih uslijed potresa i izgradnju novih sustava zaštite od poplava diljem naše Županije.

Župan Celjak je predstavio novi način rada županijske uprave i povezanih ustanova i trgovačkih društava, kroz koji će se postići potpuna odgovornost u upravljanju resursima, a time i uštede. Postignut je dogovor s većinom udruga koje su se odrekle dodijeljenih financijskih sredstava u svrhu sanacije šteta od potresa u području školstva i zdravstva, a župan Celjak se posebno zahvalio dijelu braniteljskih udruga koje su same došle s navedenom inicijativom.

Postignuto je i smanjenje kamatne stope za kredit za izgradnju Osnovne škole Popovača, postignute su uštede ukidanjem određenih nadzornih odbora i naknada za Upravna vijeća te raskidanjem ugovora s pojedinim vanjskim pružateljima usluga, kao i reforma sustava potpora za gospodarstvenike i obrtnike.

Dvije odvojene ustanove Interpretacijski centar baštine Banovine i Kulturni centar Braće Radić spojit će se u jednu koja će djelovati kroz povijesno dokumentacijski centar Sisačko-moslavačke županije, čime će se također postići financijske uštede, a osigurao se i povrat sredstava od Ministarstva znanosti i obrazovanja za nabavljenu opremu za škole. Vraća se samostalan Upravni odjel za poljoprivredu, a u tijeku je reforma potpora za poljoprivrednike, ispravljen je izvor i namjena novčanih sredstava za lovstvo, dogovoren povratak HRT-ovog dopisništva u Sisak.

„Izradili smo novo ustrojstvo Sisačko-moslavačke županije s ciljem osiguranja učinkovitijeg rada županijskog sustava vodeći se potrebama fizičkih i pravnih osoba, osobito potrebama koje proizlaze iz posljedica potresa. Situacija koja nas je snašla uslijed razornih potresa, a koji su doveli do katastrofe, iziskuju nova, racionalna ali i brza rješenja. Ovakvim kvalitetnim i učinkovitim tempom nastavljamo i dalje.“ – istaknuo je završno župan Ivan Celjak.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime