Sisačko – moslavačka županija ove je godine za projekte i programe devet udruga iz područja zdravstva i prevencije ovisnosti izdvojila 90 tisuća kuna, a ugovore o dodjeli financijske potpore su predstavnicima udruga 5. lipnja uručili župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Ivan Celjak.

Župan je pritom istaknuo kako udruge iz područja zdravstava i prevencije ovisnosti na području Sisačko-moslavačke županije svojim kvalitetnim projektima i programima igraju značajnu ulogu u lokalnoj zajednici jer u velikoj mjeri nadopunjuju institucije i ustanove. Iako županija, kao osnivač, redovno financira sve ustanove u području zdravstvene skrbi i prevencije, potporu daje volonterima okupljenima u brojne udruge koje svojim radom, projektima i programima prate te ustanove, kazao je Žinić.

„Svake godine u našem proračunu osiguravamo određena sredstva za vaš rad. Ona su manje-više slična kao i proteklih godina. Vjerujem da će ona biti jedan poticaj i za daljnji možda i kvalitetniji rad. Vjerujem da ćemo u narednim godinama, kako gospodarstvo bude raslo, rast će i proračun, biti u mogućnosti izdvojiti i znatnija sredstva za vaš rad“, kazao je Žinić.

Tako je pet udruga iz područja zdravstva dobilo 50 tisuća kuna, a četiri udruge iz područja prevencije ovisnosti dobilo je 40 tisuća kuna. U ime udruga kojima su dodijeljena sredstva zahvalio se Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja.

„Čast mi je, u ime udruga koje se bave zdravstvom i prevencijom ovisnosti, zahvaliti Županiji i županu a i ove godine, u jednom kontinuitetu, podupiru programe koji su od vitalne važnosti za život, ostanak i boljitak života u ovoj županiji. To je jedan doprinos i demografskoj politici, ostanku mladih ljudi. Danas u zdravstvu, što se tiče pobola i smrtnosti, u prvih pet su tzv. preventabilne civilizacijske bolesti u koje spadaju kardiovaskularne, maligne, dijabetes, bolesti koje se vežu uz stilove života i gdje udruge i ustanove koje se bave upravo prevencijom tih bolesti su od krucijalne važnosti“, rekao je Hadžić.

Svoje su ugovore o financijskog potpori dobili i predstavnici udruga iz područja socijalne skrbi, udruga umirovljenika, udruga iz područja izvaninstitucionalne skrbi za starije i udruga proisteklih iz II. svjetskog rata.

Sisačko – moslavačka županija ove je godine izdvojila ukupno 320 tisuća kuna za projekte i programe 31 udruge. Kako je pojasnio župan Žinić, 20 udruga iz područja socijalne skrbi je za projekte i programe dobilo 200 tisuća kuna, četiri udruge umirovljenika dobile su 50 tisuća kuna, četiri udruge iz područja izvaninstitucionalne skrbi dobilo je 55 tisuća kuna te tri udruge iz II. svjetskog rata 15 tisuća kuna.

„Želim da i ubuduće još kvalitetnije radite. Vjerujem da će ova sredstva, uz ostala, pridonijeti kvalitetnom provođenju vaših programa. Pozivam vas na suradnju i ukoliko je potrebno da Županija i na druge načine pomogne u vašem radu, uvijek smo spremni. Naša vrata su vam otvorena!  Često puta ne možemo zadovoljiti sve želje i  prohtjeve, ali na vama je da tražite, a na nama je, koliko je to god moguće, da pripomognemo. Ne možemo ispuniti baš sve zahtjeve, ali nastojimo da i ova skromna sredstva podijelimo na jedan kvalitetan način“, ustvrdio je Žinić.

Predsjednica kutinske Udruge osoba s invaliditetom Jozefina Kranjčec zahvalila se u ime svih potpisnika ugovora na dodijeljenim financijskim potporama. Istaknula je kako su svjesni situacije pa je udruge uputila da prate natječaje i potraže mogućnosti dodatnog financiranja.

„Mislim da će ove godine biti oko 18 novih projekata i programa, odnosno natječaja raspisanih na nacionalnoj bazi i iz ESF-a. Molim sve udruge koje imaju kapaciteta i sposobnosti da se prijave na druge natječaje ili da zamole svoje razvojne agencije da im pomognu u pisanju, da dođemo do sredstava i da što više razvijamo svoje civilno društvo, jer kažu da je država jaka onoliko, koliko je jako civilno društvo“, zaključila je Kranjčec.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime