SMŽ Adelina Ivković objavila kandidaturu za županicu

Natalija Antić Bjelac kandidatkinja je za zamjenicu županice Sisačko-moslavačke županije

190

Adelina Ivković bit će kandidatkinja Narodne stranke Reformisti za županicu Sisačko-moslavačke županije na predstojećim lokalnim izborima, a svoju je kandidaturu predstavila na Gradskoj tržnici u Sisku u prisustvu Darinka Dumbovića, gradonačelnika Grada Petrinje i Natalije Antić Bjelac, kandidatkinje za zamjenicu županice Sisačko-moslavačke županije.

„Predstavljanje moje kandidature na sisačkoj tržnici ima svoju simboliku, jer me građani Siska najviše prepoznaju upravo po uspješnom vođenju Gradske tržnice Sisak u periodu od 2013. do 2016. godine u kojem sam s timom suradnika provela niz projekata i inicijativa s ciljem uređenja, ali i oživljavanja tržnice brojnim sadržajima. To nije jedino upravljačko iskustvo koje imam i u svojoj sam profesionalnoj karijeri radila na više vodećih i odgovornih pozicija. Iskustvo u realnom sektoru smatram svojom prednošću te ono jamči odgovoran i prije svega učinkovit rad za boljitak svih građana“, istaknula je Adelina Ivković.

Program Narodne stranke Reformisti za lokalne izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji temelji se na unaprjeđenju gospodarstva i poljoprivrede, obrazovanja i školovanja, izgradnji nužne prometne infrastrukture, obnovi zdravstvenih objekata i socijalnih ustanova, proširenju zdravstvenih usluga i povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite, razvoju zdravstvenog turizma i drugih selektivnih oblika turizma posebnih interesa, poput tradicijskog turizma kulturne baštine, obrazovnog, religijskog te avanturističkog i sportskog.

Pod prioritetima u svom izbornom programu, Reformisti ističu izgradnju i obnovu škola sredstvima EU fondova jer je obrazovanje pretpostavka razvoja društva. Uz obnovu postojećih i izgradnju novih škola osigurat će se uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastava i cjelodnevnog boravka. Dodatno, utemeljit će centre izvrsnosti koji će nadarenoj djeci omogućiti kvalitetnu potporu i konkurentnost. Također, predviđaju i uvođenje besplatnog prijevoza za sve srednjoškolce u Županiji.

Što se tiče gospodarstva, ističe Adelina Ivković, ono se treba razvijati na resursima kojima županija obiluje, što su prije svega drvo i drvna industrija, metalurgija, kemijsko-tehnološka industrija, poljoprivreda i energetika. Stoga će se, kako navodi, poticati drvna industrijska proizvodnja korištenjem kreditnih linija HBOR-a koje predviđaju 80% kreditno financiranje investicija. S obzirom da je energetika važna poluga gospodarskog razvoja Sisačko-moslavačke županije, Reformisti će podržati proizvodnju vodika u pogonima Rafinerije Sisak, dok će se koristeći sredstva EU fondova osigurati elektrifikacija ruralnih područja na kojima nije dostupna električna mreža. Dodano, razvoj projekta Geotermalne elektrane smatra kapitalnim projektom za koji će osigurati sve uvjete, od lokacije do projekata i modela financiranja iz norveških fondova ili drugih EU fondova.

Sisačko-moslavačka županija raspolaže s 190 tisuća hektara obradivog zemljišta te je u Županiji registrirano 8.548 OPG-ova. Iz toga je, kaže Adelina Ivković, razvidno da je poljoprivreda strateška gospodarska grana Županije te stoga u svom programu predviđa pokrivanje police osiguranja u 100% iznosu svim OPG-ovima za sve ratarske, voćarske i stočne proizvode, uz trošak registracije. Osiguranje usjeva predstavlja jedinu opciju zaštite i razvoj održive proizvodnje. Za poticanje poljoprivrede predviđaju i niz drugih mjera poput potpora za okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta – komasacije u suradnji s Vladom RH, analizu kvalitete zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabavu sustava za navodnjavanje, nabavu i modernizaciju plastenika, obrazovanje, ekološku proizvodnju i druge.

Važan preduvjet gospodarskog razvoja Sisačko-moslavačke županije je prometna infrastruktura, stoga, ističe Adelina Ivković, Županija mora dobiti cjelovitu autocestu i dovršetak 12 kilometara autoceste do Siska prioritet je programa Reformista. Dodatno, založit će se i za hitnu izgradnju obilaznice oko Petrinje kako bi se rasteretila stara jezgra Petrinje i promet preusmjerio za Kostajnicu, odnosno Glinu i Karlovac.

Prirodna i kulturna dobra, položaj, prirodne krajobraze, vinske ceste kao dio turističke ponude treba obogaćivati novim turističkim proizvodima kako bi se Sisačko-moslavačka županija pozicionirala i kao poželjna turistička destinacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here